Achtergrond

Rapport UNICEF: Wereldwijd bijna 50 miljoen kinderen ontheemd

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de afgelopen tien jaar is het aantal kindervluchtelingen verdubbeld, stelt UNICEF in een vandaag verschenen rapport.

Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor oorlogen of armoede, maar bevinden zich vaak wel in de meest kwetsbare positie. Ook zijn kinderen in veel gevallen niet echt veilig in de landen waar zij naar toe vluchten en hebben zij onvoldoende toegang tot voorzieningen. 

De helft van alle vluchtelingen wereldwijd zijn kinderen. Op dit moment zijn zo’n 50 miljoen kinderen ontheemd, waarvan de helft op de vlucht is voor oorlog en geweld in hun thuisland. Uit het rapport van UNICEF blijkt dat de meeste vluchtelingen reizen naar landen binnen hun eigen regio; zo vindt bijvoorbeeld 85 % van de Afrikaanse vluchtelingen asiel in andere Afrikaanse landen. Van alle landen vangt op dit moment Turkije de meeste vluchtelingen op.

Europa en Nederland

Eind 2015 woonden er ongeveer 1,8 miljoen vluchtelingen in Europa, dat is iets meer dan 10 % van de vluchtelingen wereldwijd. De overgrote meerderheid van de kindervluchtelingen in Europa zijn op de vlucht voor conflicten in Syrië, Afghanistan en Irak. In 2015 kwamen er meer dan 18.000 kindervluchtelingen naar Nederland. Bijna 33 % van de asielzoekers in ons land is kind. UNICEF denkt dat Nederland de opvang van kindervluchtelingen kan verbeteren, bijvoorbeeld door onderwijs aan te bieden en ervoor te zorgen dat kinderen sneller herenigd kunnen worden met hun familie. Ook roept UNICEF landen op om maatregelen te nemen tegen discriminatie en uitsluiting van kindervluchtelingen. 

Lees de samenvatting van het rapport op de website van UNICEF Nederland. Hier kan je ook het gehele rapport downloaden, zowel in het Engels als in het Nederlands. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons