Quiz Sierra Leone

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat weet jij over het Afrikaanse land Sierra Leone? Doe de quiz en maak kans op het boek Waarom bent u zo arm? van Bahram Sadeghi

1) Wat bedoelt een Sierra Leonees als hij zegt dat z’n ‘biabia’ geschoren moet worden?

2) Tussen welke twee landen ligt Sierra Leone ingeklemd?

3) Wat zeg je als een Sierre Leonees je deze vraag stelt: Wetin yu nem?

4) Wat is de hoofdstad van Sierra Leone?

5) Wat betekent het Sierra Leonese spreekwoord ‘εni sai we yu si smok, faya de’?

Mail je antwoorden naar oneworldredactie@ncdo.nl

Recensie

Dikke bult

‘Waarom bent u zo arm?’ is de intrigerende vraag en tevens de titel van het boek dat regisseur en presentator Bahram Sadeghi schreef over Sierra Leone, het West-Afrikaanse land dat internationaal bekend door de oorlog rond bloeddiamanten.

Sadeghi slaagt erin om op luchtige en vlotte wijze het woelige verleden van Sierra Leone te beschrijven. Opvallend is zijn soms naïeve blik. In een van zijn eerste observaties schetst hij het land zo: “Op het eerste gezicht is Sierra Leone een land als alle andere landen. Er zijn wegen die geasfalteerd zijn. En ja, er zijn ook auto’s.’’ Als Sierra Leonees voel ik me bij zo’n alinea meteen op mijn tenen getrapt. Hoezo, er zijn ook auto’s?

Sadeghi’s analyse van Sierra Leone leunt sterk op gesprekken met bevlogen intellectuelen die de neergang vanaf de eerste rij zouden hebben meegemaakt. Zij leggen de schuld bij vier zondebokken: voormalig kolonisator Groot-Brittannië, de eerste president van Sierra Leone Siaka Stevens, het financiële beleid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de corruptie.

In veel boeken over armoede legt de schrijver de schuldvraag niet neer bij de armen zelf. Bahram stelt zijn vraag ‘Waarom bent u zo arm’ ook aan de ‘gewone’ armen die hij tegenkomt. Op zich een originele invalshoek. Opvallend is dat niemand, op een meisje van dertien na, de schuld bij zichzelf neerlegt. Armoede is en blijft altijd de schuld van de ander.

Babah Tarawally

Waarom bent u zo arm?/Bahram Sadeghi/Nieuw Amsterdam €14,95

Foto: cc

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons