Quiz Iran

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat weet jij over Iran? Doe de quiz en maak kans op het boek Meneer Sadek en de anderen van Kaweh Modiri.

1) Wat betekent Iran?

2) Een diersoort is vernoemd naar het rijk waar Iran tot 1935 deel van uit maakte. Hoe luidt de volledige naam van dit ras?

3) In 1979 vond er in Iran een revolutie plaats. Welk staatshoofd verdween en wie volgde hem op?

4) Iran grenst met het vaste land aan zeven landen. Noem ze allemaal?

5) Iran is een van ‘s werelds oudste beschavingen. Van wanneer dateren de eerste stedelijke nederzettingen die zijn gevonden? 

Mail je antwoorden voor 1 juli 2012 naar oneworldredactie@ncdo.nl

Recensie

Hilariteit en heimwee

Een jongen is hij, Sam, maar een aardige jongen. Eentje die folders die hij moet bezorgen in een container kiepert en bij zijn vader geld uit de portemonnee steelt om naar Parijs te gaan. Sam is met zijn ouders, broer en zus uit Iran naar Nederland gevlucht, waar het gezin in Amersfoort belandt. Auteur Kaweh Modiri (1982) beschrijft de Werdegang van deze familie met pijn en liefde in zijn debuut Meneer Sadek en de anderen. “Nee, ik ben geen brok frustratie, ik schrijf mijn jeugd juist naar me toe in dit boek.” Vaak is dat hilarisch, en doen de ouders denken aan de moeder-met-deegroller uit Mama Tandoori van Ernest van der Kwast. Maar vaak is het ook melancholiek en denk je onbewust aan die andere Iraans-Nederlandse schrijver, Kader Abdolah. “Zijn generatie, die van mijn ouders, heeft heimwee naar de utopie van het onbereikbare thuisland”, vertelt Modiri aan de telefoon vanuit Londen, waar hij tegenwoordig woont en werkt. “Zij leven met het idee ‘mijn thuis is ergens anders, in Iran’. Voor mij voelt het niet als land dat ik ben kwijtgeraakt. Ik voel me ontheemd, maar op een positieve manier: ik heb het overal naar mijn zin.”

Modiri deed de Gerrit Rietveld Academie en werkt nu in Londen voor Manoto 1, een Iraans tv-station dat via de satelliet in Iran te ontvangen is. “Dat is eigenlijk verboden, maar de staats-tv is veel te saai.” Zijn volgende boek speelt zich af in de wereld van vechtsportgala’s in Las Vegas.

Lonneke van Genugten

Meneer Sadek en de anderen / Kaweh Modiri /187 pagina’s / € 13,50

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons