Pronken met een blauwe duim in Cambodja

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Boeren, winkeliers en andere ondernemers in ontwikkelingslanden hebben niet altijd de middelen om een investering te doen. Voor een financieel duwtje in de rug kunnen ze aankloppen bij een van de microfinancieringsinstellingen van Oikocredit. In deze aflevering: Chanteun Ban uit Cambodja. 

Naam: Chanteun Ban 
Leeftijd: 32
Soort bedrijf: Verkoop mango's 
Ontvangen lening: 7300 euro

Aanschaf: Kleine truck om mango’s te vervoeren en verkopen.

Chanteun Ban en haar man In Yit zijn blij en de hele wereld mag het weten. Het Cambodjaanse stel heeft namelijk net hun vingerafdruk – de Cambodjaanse equivalent van een handtekening – gezet onder een lening in de vorm van een microkrediet van Oikocredit. En daarom lopen ze vol trots rond met een blauwe duim van de inkt. Iedereen mag het zien. Want een microkrediet is geen kleinigheidje voor het Cambodjaanse koppel. Het echtpaar woont namelijk op het Cambodjaanse platteland.

De bevolking leeft hier afgelegen. Financiële instellingen zijn hier nauwelijks, laat staan een financiële instelling die microkredieten verstrekt. In zo’n zware leefomgeving een kans krijgen om een bestaan om te bouwen zodat je de middelen hebt om voedzaam eten te kunnen kopen, om je huis bestand te maken tegen overstromingen (tussen juli en oktober eerder regel dan uitzondering) en om een dokter te kunnen betalen als dat nodig is, dat is een unicum. Een unicum dat met beide handen aangegrepen werd door Chaunteun en In.

Met hun nieuwe truck rijdt In naar Vietnam om heel veel mango's in te kopen

Het stel heeft veel plannen met het microkrediet. Want ondernemend, dat zijn ze zeker! Waar Chaunteun eerst nog biggen fokte en matten vlocht om te verkopen, ging haar man In met zijn fiets de straat op om inktvis te verkopen. Dit bracht helaas te weinig geld op om goed rond te kunnen komen.

Door het microkrediet van Oikocredit zijn ze in staat om eindelijk die truck te kopen die al jaren op hun wensenlijst staat. Met deze truck rijdt In Yit naar Vietnam om daar mango’s in te kopen. In hun nieuwe truck is plaats voor heel veel mango’s. Hierdoor kan het echtpaar veel mango’s tegelijk inkopen én verkopen en zal hun inkomen sterk stijgen. Hun dromen voor de toekomst? “Een auto, koe en een graafmachine kopen. Die graafmachine willen we dan verhuren aan bedrijven die wegen aanleggen. Zo kunnen wij ook weer andere mensen helpen.” 

Dit blog is onderdeel van een samenwerking tussen Oikocredit en OneWorld over microfinancieren. Lees ook het artikel over hoe beleggen in armoedebestrijding precies in z'n werk gaat.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons