Achtergrond

Prijs voor documentaire over Ugandese sekslessen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Documentairemaakster Sunny Bergman heeft gisteren de Dick Scherpenzeelprijs gewonnen. De jury vond haar ‘Sunny Side of Seks’ de beste journalistieke productie van 2011 over de situatie in ontwikkelingslanden.

In de serie gaat Bergman (1972) op zoek naar seksualiteit en vrouwelijkheid in Uganda, China, Cuba en India. Vooral de aflevering over Uganda maakte indruk op de jury. Oudere vrouwen laten zien hoe hun man hun g-spot moet prikkelen, en sekstantes leren meisjes hoe ze hun schaamlippen lekker lang kunnen rekken. Juryvoorzitter Hans Laroes: ‘De dag na de uitzending belden wij elkaar: Heb je dat gezien?’ De durf en de persoonlijke aanpak van Bergman pakken bijzonder goed uit.

Naast Sunny Bergman waren Afrika-correspondent Koert Lindijer en fotojournalist Kadir van Lohuizen genomineerd voor de prijs. Lindijer voor zijn reeks over het losbarstende geweld in de Nuba-bergen in Sudan voor NRC/Handelsblad, van Lohuizen voor het megalomane project ‘Via Panam’ – waarbij hij over de Pan American Highway door de Amerika’s reisde om de verhalen van migranten vast te leggen. Het resultaat werd uitgezonden op de radio, vastgelegd in een iPad-app en gepubliceerd in NRC en OneWorld.

De aanmoedigingsprijs (voor de beste productie van een journalist tot 26 jaar) ging naar de Vlaamse Lisa de Bode voor haar boek de Stille Revolutie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons