Als vrouw van een Surinaamse man heeft Carla Kranendonk zich de Surinaamse keuken goed eigen gemaakt. “Bij een feestelijke maaltijd denk ik aan pom met rijst, kousenband, stukken gegrilde kip en komkommer op het zuur, eventueel nog een pastei erbij.”
Carla Kranendonk is beeldend kunstenaar. Ze maakt schilderijen in gemengde techniek en laat zich in haar werk inspireren door West-Afrika en het Caribisch gebied. Ze exposeert onder andere bij galerie Stephanie Hoppen in Londen.
“Pom is een Creools gerecht. Van oorsprong is het Joods en werd het de dag vóór de sabbat gemaakt zodat ze op de sabbat zelf niet hoefden te koken. De smaak van pom is ook lekkerder de dag erna!”
“Je maakt het van kip en taya of tayer, een grote dikke wortel met een bruine schil. In de meeste Surinaamse toko's kun je geraspte taya in de vriezer vinden, de kwaliteit is goed en het is heel handig. De taya van het merk Lufo is mijn favoriet.”
Benodigdheden
3 kippenpoten zonder vel
1 kilo geraspte pomtayer
zout, peper
plantaardige margarine
1 madame jeanette-peper
3 uien
2 flinke tenen knoflook
2 tomaten (gesneden)
klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel piccalilly
sap van 1 sinasappel
sap van 1 limoen
2-3 eetlepels rietsuiker
2 bouillonblokjes (maggi)
half bosje selderij
paar takjes peterselie
3 dl water
2 eetlepels soyasaus
Een grote langwerpige schaal met anti-aanbaklaag of een braadslede
Bereidingswijze
Was de kippenpoten en hak ze in stukken. Inwrijven met zout en peper. Een flinke klont boter in een grote pan smelten en de kippenpoten even aanbakken.
Uien en knoflook fijn snijden en even meebakken, daarna de gesneden tomaten, selderij, peterselie en het madame jeanette-pepertje erbij. Daarna 3 dl water, bouillonblokjes, suiker, en tomatenpuree toevoegen. Alles ongeveer 20 minuten zachtjes laten koken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Daarna haal je de stukken kip eruit, even af laten koelen en de kip in kleine stukjes snijden. De botjes weggooien. Laat de jus nog even zachtjes doorkoken.
Doe de tayer in een grote schaal, samen met het sinaasappel- en limoensap en roer door elkaar. Voeg 2 eetlepels soyasaus en een eetlepel picalilly toe en roer er dan de warme jus doorheen.
Doe de helft van de tayer in de schaal, verdeel er de stukjes kip over en bedek met nog een laag tayer. Je mag geen stukjes kip meer zien. Bovenop nog een paar klontjes boter en dan kan de schaal de oven in. De pom is klaar als hij een mooie bruine korst heeft.
[[{“fid”:”40299″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Surinaamse pom”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Surinaamse pom”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Carla Kranendonk_Pom”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
Eet smakelijk!