Beeld: Rinske Bijl
Interview

Politiek als hobby

OneWorld spreekt ouders en kinderen over hun idealisme, activisme, levenshouding en wereldbeeld. Deze keer Elian en zijn vader Ali Yahye over hun inzet voor vrede en de risico’s die dat met zich meebrengt.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ali Yahye (49) vluchtte bijna dertig jaar geleden uit Somalië. Hij is (mede-) oprichter en directeur van Stichting Maanta (‘Vandaag’) dat zich richt zich op de integratie van Somaliërs in Nederland, en de Yahya Peace Foundation, dat zich inzet voor vrede in Somalië. In Nederland ontmoette Ali de moeder van Elian (20) en zijn broertje Samale (17). Toen zijn ouders scheidden, woonde Elian meestal bij zijn moeder, die later hertrouwde. Elian werd in 2016 gekozen als VN-jongerenvertegenwoordiger. Hij zet zich in voor vluchtelingen, vrede en veiligheid. Hij studeert Internationale Betrekkingen in Leiden, aan dezelfde faculteit waar zijn vader eerder Politicologie studeerde.
Elian: “Toen jij vluchtte, was je zo oud als ik nu ben. Dat is moeilijk voor te stellen. Ik denk dat mensen in Somalië veel sneller volwassen zijn.”
Ali: “Klopt, officieel ben je daar op je vijftiende volwassen. Toen heb ik ook mijn rijbewijs gehaald. De afgelopen dertig jaar ben ik maar twee keer terug geweest. Ik had jou en je broertje graag meegenomen, maar dat was te gevaarlijk.”
Elian: “Ik vind het een gek idee dat je op zo’n andere plek bent opgegroeid, waarover ik alleen verhalen heb gehoord. Ik voel mezelf wel een beetje Somalisch, ook al spreek ik de taal niet zo goed.”

Ali: “Ik sta nu aan de andere kant van de rivier, maar ik heb nooit willen wegrennen van waar ik vandaan kom. Onze familie is altijd maatschappelijk betrokken geweest. We staan in dienst van de gemeenschap, dat is de kern van ons leven. De Yahya Peace Foundation is genoemd naar mijn broer Abdulkadir die in 2005 is vermoord in Mogadishu. Hij was een bekende vredesactivist. Fysiek is hij gestorven, maar ik wil dat zijn geest en gedachtegoed verder leven.”
Elian: “Ik heb hem één keer ontmoet, toen hij in Nederland was. Zijn dood had een grote impact op mij, hoe jong ik ook was. De eerste keer dat ik de naam van Kofi Annan hoorde, was omdat hij iets over mijn oom had geschreven.”
Ali: “Sindsdien zei je: als ik later groot ben, wil ik Kofi Annan worden. Ik was heel blij toen je solliciteerde als jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Het was mijn hoop dat mijn kinderen internationaal georiënteerd zouden zijn. De wereld is zoveel groter dan Nederland.”
Elian: “Thuis stond altijd de tv aan: Al Jazeera, CNN, NOS. Ik ging mee naar bijeenkomsten en demonstraties. Politiek is een beetje onze hobby. Ik bel jou als eerste als Trump een rare uitspraak doet.”

Als ik later groot ben, wil ik Kofi Annan worden

Ali: “De laatste tijd hebben we stevige discussies over Israël en Palestina.”
Elian: “Jij denkt vooral vanuit de koloniale geschiedenis en plaatst discussies vaker in dat frame. Ik ben het daar niet mee oneens, maar zoek meer de nuance. Mijn stiefvader is sterk betrokken bij Israël, dus ik ken ook die kant van het verhaal.”
Ali: “Voor jouw verkiezing voerde je moeder campagne in de Nederlandse gemeenschap. Ik deed dat in de Somalische.”
Elian: “Ik was verrast hoeveel mensen jullie hadden gemobiliseerd en voel nu vanuit mijn positie bij de VN wel een beetje druk vanuit beide groepen. In de eerste plaats wil ik gewoon álle Nederlandse jongeren vertegenwoordigen.”
Ali: “Je bent altijd betrokken en ik overleg veel met je, ben blij met je advies. Ik hoop dan ook dat je mij, na je termijn bij de VN, gaat helpen met een documentaire over mijn broer. Ik ben nogal vol van hem, dus ik heb iemand nodig die kritisch is en vragen stelt.”
Elian: “Zeker, zo leer ik ook meer over mijn achtergrond en mijn familie. Bovendien vind ik het belangrijk om je te helpen en mijn oom respect te betonen. Zelfs als ik risico loop door naar Somalië te reizen.”
Ali: “Ik vind het oké dat ikzelf in de toekomst vaker naar Somalië zal gaan voor de Yahya Peace Foundation en voor de film, maar wat jou betreft ben ik daar dubbel in. Dat jij je betrokken voelt bij Somalië vind ik schitterend, maar ik wil niet dat je enig risico loopt.”
Elian: “Toch heb jij mij geleerd dat het hogere doel belangrijker is dan ons leven. Ik maak me ook zorgen als je daar bent, maar dat we hier in veiligheid leven, geeft ons ook een verantwoordelijkheid.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons