Ploumen richt fonds op, Nederlanders geven geld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Rutgers, een Nederlandse NGO die zich inzet voor seksueel welzijn, emancipatie en voorlichting over seksuele en reproductieve rechten, riep minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kort daarna op om een nieuw internationaal fonds te starten. Op die manier hoopte Rutgers het gat dat Trumps decreet in de begroting van talloze internationale hulporganisaties had geslagen, weer enigszins te dichten. Ploumen reageerde snel en kondigde aan een internationaal fonds te starten, dat de naam SHE DECIDES kreeg.

10 miljoen euro

Ploumen ging meteen aan de slag om andere landen en organisaties te betrekken bij SHE DECIDES. Het kabinet besloot 10 miljoen euro beschikbaar te stellen. Ploumen: ‘Uiteraard is er veel meer geld nodig. En afgaande op de signalen die we krijgen, heb ik er vertrouwen in dat we ver kunnen komen. Zodat we essentiële voorzieningen – niet alleen voor vrouwen, maar voor de hele samenleving – overeind kunnen houden.

Haar initiatief kreeg veel bijval. Veel mensen gaven aan op persoonlijke titel geld te willen storten. In Nederland startte scenarioschrijver Willem Bosch (hij stond onder meer aan de wieg van Penoza, Feuten en Van God los) een inzamelingsactie via Twitter: #ploumen4women. In een paar dagen tijd haalde hij 50 duizend euro op.

Ook Ploumen zelf merkte dat veel mensen graag wilden bijdragen aan haar fonds. Om aan die behoefte tegemoet te komen lanceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen weekend, in samenwerking met Rutgers, de campagne ‘SHE DECIDES – Global Fundraising Initiative’. Ploumen over de campagne: ‘De respons op mijn oproep is boven verwachting. We krijgen heel veel positieve reacties uit andere landen. Dat ook zo massaal door mensen uit de hele wereld instemmend wordt gereageerd op het behoud van rechten voor vrouwen en meisjes is hartverwarmend en inspirerend.’

Op de website shedecides.eu die zojuist online is gegaan is meer informatie te vinden over het initiatief. Zoals een videoboodschap van de minister en algemene informatie over doel en aanpak. Daarnaast worden twee bankrekeningen vermeld waar particulieren een donatie naar kunnen overmaken (een Nederlandse- en internationale bankrekening). 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons