Pleidooi voor de hele kip

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De kip is meer dan een stukje filet. Dat weet topkok Pierre Wind (47) als geen ander. Hij liet tijdens de workshop ‘Go slow and let grow’ aan jongeren zien welke culinaire hoogstandjes je met een kip kan uithalen. Hoe kipbewust zijn jongeren anno 2012? “Het valt me op dat de jeugd nauwelijks weet waar…

De kip is meer dan een stukje filet. Dat weet topkok Pierre Wind (47) als geen ander. Hij liet tijdens de workshop ‘Go slow and let grow’ aan jongeren zien welke culinaire hoogstandjes je met een kip kan uithalen.

Hoe kipbewust zijn jongeren anno 2012?
“Het valt me op dat de jeugd nauwelijks weet waar een kip uit bestaat. Ouders voeden ze op met stukjes filet (kippenborst red.), maar een kip is zoveel meer. De filets in de supermarkt bestaan grotendeels uitwater en komen van plofkippen. Zo’n kip wordt in korte tijd vetgemest en heeft drie keer meer voer nodig dan een biologische kip. Ook dat weten jongeren vaak niet.”

Waarom zouden ze dat moeten weten?
“Omdat wij vooral de filet eten, gaat de rest van de kip naar Afrika. Daar komt het op de markt tegen dumpprijzen. Zo krijgt de lokale ondernemer z’n eigen kip niet verkocht. De Ghanese organisatie Sankofa heeft mij gevraagd om dat aan jongeren te laten zien.”

Vanwaar die betrokkenheid?
“Ik wil mensen goede en eerlijke gerechten voorschotelen. Geen plofkippen voor mij dus. Daarnaast vind ik dat we de Afrikaanse ondernemers niet in de weg moeten zitten met restafval van onze kippen. Ze moeten zelf een markt opbouwen. En het is doodzonde dat veel mensen allerlei zalige stukjes kip niet kennen.”

Welke verborgen schatten heeft een kip zoal?
“Kippenwangetjes zijn mijn favoriet. Heerlijk mals. Eigenlijk zijn alleen de ogen niet eetbaar. Met de rest kun je van alles:
bakken, braden, garen, grillen. En na het eten kun je het sleutelbeen gebruiken als wensbotje. Die trek je met z’n tweeën uit elkaar en degene met het grootste stuk mag een wens doen. Zeer romantisch met je geliefde.”

Door Hidde Jansen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons