Achtergrond

Plan voor visumvrij reizen voor Afrikanen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het doel van het e-paspoort is bevordering van de handel binnen het Afrikaanse continent. Het project is onderdeel van Agenda 2063, een plan van de AU om de positie van Afrika binnen de wereldeconomie te versterken. Het zal nog wel even duren voordat 'gewone' Afrikanen gebruik kunnen maken van het visumvrij reizen. De eerste mensen die in aanmerking komen voor het paspoort zijn namelijk de staatshoofden van de Afrikaanse Unie zelf en de ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten.

Negatieve kanten

Er is nog een probleem met het initiatief en dat speelt vooral ten zuiden van de Sahara. Daar heeft meer dan een derde van de bevolking geen identiteitspapieren, terwijl die wel vereist zijn om het paspoort te kunnen aanvragen. 

Ontwikkelingsorganisatie Open Society Foundations vreest verder dat het paspoort door repressieve regimes gebruikt zou kunnen worden om politieke tegenstanders de mond te snoeren. Alleen al in 2007 hebben de regeringen van Tsjaad, Djibouti, Eritrea, Soedan en Zimbabwe paspoorten van activisten, vakbondsleiders en oppositieleiders in beslag genomen, zo beschrijft Bronwen Manby in een rapport voor OSF. 

Kenia, Uganda, Nigeria en Zambia zijn actief bezig dit soort praktijken te voorkomen. Deze landen zijn een procedure gestart om wettelijk vast te leggen dat elk individu recht heeft op een paspoort.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons