"Duurzaamheid is tegelijk een economische kans en een economische noodzaak" schrijft de voorzitter van de VSNU Sijbolt Noorda. "Duurzaamheid is niet langer het ideaal van enkele enthousiastelingen binnen het hoger onderwijs." constateert Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad. Ter gelegenheid van de lancering van het platform schreven diverse bestuurders, wetenschappers en specialisten een pleidooi voor de integratie van duurzame ontwikkeling in het onderwijs.
Op Plado.nl kunnen mensen met elkaar netwerken, experts traceren en hen een vraag voorleggen, discussies voeren, kennismateriaal delen en samenwerkingsgroepen vormen. Plado.nl wordt bijvoorbeeld ook ingezet om een discussie, die aangezwengeld is op een symposium of workshop, online voort zetten. Het verbindt mensen uit diverse disciplines en stimuleert kennisinnovatie.
Plado.nl is een initiatief van de stichting voor Duurzame ontwikkeling in het Hoger Onderwijs (DHO). DHO werkt al tien jaar aan deze missie. Inmiddels heeft DHO een omvangrijk netwerk opgebouwd, biedt het allerlei advies en trainingstrajecten voor docenten en programmamakers en heeft het een erkend kwaliteitskeurmerk voor duurzame ontwikkeling ontwikkeld voor onderwijsinstellingen. Met Plado speelt DHO in op de behoefte om een verbindend netwerk op te bouwen waar experts uit het onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid kunnen werken aan kennisinnovatie over duurzame ontwikkeling.
Naast DHO, werken ook Duurzaam MBO [DMBO], Duurzame PABO en studentenorganisatie Morgen mee aan de ontwikkeling van Plado.