Pizza of gekookte zeehond?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Samen met zijn vrouw Faith d’Aluisio reisde Peter Menzel de wereld over om letterlijk een kijkje in de keuken van verschillende culturen te nemen. De fotograaf uit Californië die in 1994 al de serie Material World maakte waarin hij de bezittingen van gezinnen op verschillende plekken op de aardbol in beeld bracht, legde niet alleen vast wat gezinnen in één week eten en drinken. Menzel ging ook mee inkopen doen en nam een plekje in naast het fornuis op het moment dat de gerechten werden klaargemaakt.

Fotoexpositie Menzel
Dit gezin uit Ecuador heeft wekelijks
$31,55 te besteden. Foto: Peter Menzel

Het project leidde twee jaar geleden tot de publicatie van het boek Hungry Planet – what the world eats. De rondreizende foto-tentoonstelling die bij het gelauwerde boek hoort, is sinds afgelopen woensdag in Enschede te zien in de Vrijhof, het cultuurcentrum van de Universiteit Twente.
 

Menzel en D’Aluisio leggen in hun boek ook vast hoeveel de verschillende gezinnen die hij bezocht, aan voedsel te besteden hebben. Die bedragen liggen uiteraard flink uit elkaar. Zo heeft het zeskoppige gezin uit een vluchtelingenkamp in Tsjaad $1,23 te besteden, een Duits huishouden van vier personen $500 en het acht leden tellende gezin uit Koeweit $221.45 per week. Ook zijn er recepten waaronder gekookte zeehond uit Groenland.

 

Menzel en zijn vrouw werken momenteel aan een nieuw project over voeding in de wereld. De foto’s daarvan worden dit jaar verwacht.

 

Hier alvast een voorproefje van de foto’s die in Enschede te zien zijn:
 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons