Achtergrond

Pinda’s en Green Peanuts.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Pinda’s
In Nederland zijn wij één van de grootste importeurs, exporteurs en consumenten van pinda’s. De pinda’s komen voor een klein gedeelte uit Afrika. Vroeger bedroeg de export vanuit Afrika zo’n 75% maar door strengere controles op de kwaliteit en concurrentie van andere exportlanden, bedraagt de export nu slechts 5%.  

Pinda’s zijn heel gezond. Waarom? 
Pinda’s bevatten proteinen, vetten, vitaminen mineralen, zink en anti-oxidanten. Ze worden gebruikt bij de bestrijding van depressiviteit en kanker. Pinda’s bevatten geen cholesterol. 

In Afrika worden pinda’s (verwerkt als pindakaas) ingezet als therapeutisch middel bij baby’s en kinderen die ondervoed zijn en zijn pinda’s onderdeel in HIV-bestrijdingsprogramma’s. 

Daarnaast worden pinda’s verwerkt in diervoeders.

Green Peanuts
Green Peanuts is een platform over pinda’s met aandacht voor de productie, het fabricageproces en de distributie. De focus ligt op de productie van pinda’s voor lokaal gebruik en export met als grootste afzetgebied Nederland. Dit alles natuurlijk volgens het fairtrade-concept met transparantie over de herkomst en productielijn. 

Wat betekent dit?
Het idee van Green Peanuts is om de boeren te helpen een goede toekomst op te bouwen en ze in corporaties te laten werken. Green Peanuts koopt niet alleen de pinda’s voor een ‘eerlijke’ prijs maar begeleidt de boeren ook bij het productieproces om de kwaliteit van de pinda’s te optimaliseren. De boeren kunnen op hun eigen land blijven werken en zij behoeven niet massaal op zoek naar werk in de grote steden of te emigreren naar het Noorden. 

Het project geeft mogelijkheden voor de gehele gemeenschap. Immers, de activiteiten rondom de pinda’s verbeteren hun economische omstandigheden.

Fairtrade
Het project heeft alle kenmerken van fairtrade in zich. Dit betekent dat de productie sociaal- en milieuverantwoordelijk is, de onderlinge solidariteit wordt versterkt en de mogelijkheden biedt om de  levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren en met name die van de vrouwen. 

Initiatief
Ik heb het initiatief genomen voor Green Peanuts omdat ik al meer dan tien jaar ervaring heb in de productie en distributie van pinda’s. Door mijn achtergrond heb ik zowel kennis over Europa en Afrika. Ook door mijn kennis van de markt en aan de andere kant kennis van wat men in Afrika mist, weet ik  wat nodig is om een succesvolle productie te starten. Green peanuts begint in Congo omdat dit land het potentieel en de criteria heeft om het project te doen slagen.

In dit project bied ik daarom mijn expertise aan omdat ik de verbinding wil zijn tussen noord en zuid.

Dus vanaf nu: alleen een boterham met pindakaas eten! Its just peanuts! 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons