Achtergrond

Pindakaas wondermiddel tegen ondervoeding

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

ondervoedingBij de klassieke behandeling van ondervoeding worden kinderen naar het ziekenhuis gehaald en op krachten gebracht door het drinken van verrijkte melk. Die aanpak heeft echter veel nadelen. Het melkmengsel moet ter plaatse worden gemaakt door een specialist en kan niet door de ouders mee naar huis worden genomen. Hierdoor raken de kinderen na hun thuiskomst snel weer ondervoed. Bovendien zijn de ziekenhuisafdelingen met veel kinderen een broedplaats voor soms dodelijke infecties. 

 

Krachtvoer

 

De oplossing voor die problemen heet RUTF: Ready-to-Use Therapeutic Food. Het kinderfonds Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Wereldvoedselprogramma zijn er in elk geval enthousiast over. RUTF is niet meer dan een proteïnerijke mengeling van pindaboter, olie, melkpoeder, suiker en vitaminen die ouders in een handig flesje voor een duur van twee weken mee naar huis krijgen.

 

 

UNDEFINED

Stom hé’, ik vind het gewoon lekker.
Of toch niet?

Het krachtvoer is zacht en pletbaar en kan met een lepel worden toegediend aan kinderen vanaf zes maanden. Elke twee weken melden de ouders zich opnieuw in het hospitaal en krijgen ze een nieuwe dosis RUTF die nodig is voor de gewichtstoename van hun kind.
 

 

Het programma loopt al sinds 2001 in Malawi, Ethiopië en Sudan en levert goede resultaten op. Ruim 80 procent van de kinderen die in Malawi op controle kwamen, bereikte het juiste gewicht voor zijn lengte, zo meldt de site www.peanutproject.org . 

 

Voordelen

 

RUTF heeft als voordeel dat moeders het thuis aan hun kinderen kunnen geven. Er hoeft geen vloeistof te worden toegevoegd, wat de kans op bacteriële infecties vermindert. Omdat het niet hoeft te worden gekookt, hoeft de moeder ook niet op zoek naar brandhout. 

 

 

checkup
Medische controle

Bovendien kan het goedje door lokale mensen met lokale producten worden geproduceerd. Twee personen en een deegmachine met een capaciteit van veertig liter kunnen in een halfuur vijftien kilo RUTF maken. Alleen de toegevoegde vitaminen en mineralen moeten worden geïmporteerd. 
 

 

Op zich gaat het om een eenvoudig idee dat met eenvoudige technologie te realiseren valt. Je kunt je dan ook afvragen waarom niemand er eerder aan heeft gedacht. Volgens WHO-woordvoerster Sharad Agarwal heeft dat te maken met een gebrek aan communicatie tussen de medische wereld en voedseltechnologen.

 

 

Volgens VN-cijfers sterven jaarlijks een miljoen kinderen per jaar door ondervoeding, het equivalent van één kind per dertig seconden. Wereldwijd hebben twintig miljoen kinderen jonger dan vijf niet genoeg te eten. Een van de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties bestaat erin de kindersterfte tegen 2015 met twee derde te verminderen tegenover het niveau van 1990.

Weerstand

 

 

 

 

 

“Het onderzoek naar ondervoeding was in de afgelopen dertig jaar bijna exclusief gebaseerd op studies in ziekenhuizen”, zegt Agarwal. “Dokters en voedseltechnologen zijn pas tien tot vijftien jaar geleden begonnen met ideeën uit te wisselen. De formule voor RUTF werd in 1997 ontwikkeld, in een week tijd. Vervolgens duurde het één tot twee jaar om een industriële productie op gang te brengen en nog eens tien jaar om de specialisten te laten wennen aan het idee om ondervoeding thuis te laten behandelen. Het idee om ondervoede kinderen die voor de rest gezond zijn uit het ziekenhuis te halen, stuitte aanvankelijk op heel wat weerstand.” 

 

 

Peanut Project

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons