Achtergrond

Pillendoos wordt cd-hoes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De nieuwe albumhoes

Het was volgens Nico Knibbe, zanger en gitarist van de band, niet het plan om een bijzondere hoes te maken. “Het kwam op ons pad. Mijn dochter nam toen ze terugkwam van haar stage in Malawi een fotoboek van gerecycled  papier voor me mee. Dat had ze gekocht bij een kleine drukkerij, genaamd Paper of People. Initiatiefnemers daarvan zijn de Malawiërs Jefferson Gulo en Shakespear. Dat vonden wij zo geweldig dat we hun gevraagd hebben of ze een cd-hoesjes voor ons konden en wilden maken.”

Paper of People
In het dorpje Cape Maclear, aan de zuidelijke oever van het Malawimeer, hebben Jefferson Gulo en Shakespear een hutje waar ze hun producten van gerecycled papier maken. Niet alleen van doosjes en bijsluiters van aidsremmers, zoals de cd-hoes van Nobuts, maar ook van ander papier, waaronder melkpakken.  De drukkers maken sieraden, boekjes en kaarten en verkopen de producten aan toeristen. Dit korte filmpje geeft een indruk  van het bedrijf.

Business
“Jefferson Gulo en Shakespear zien echt business in het recyclen van papier en daar een nieuw product van maken. Het ziet er natuurlijk mooi uit, maar ze doen dit eigenlijk puur vanuit commercieel oogpunt, ze willen geld verdienen”, legt Knibbe uit. “Gulo en Shakespear maken nu 2000 ansichtkaarten voor een andere Nederlandse opdrachtgever.”

Bijsluiters
De Malawische drukkers gebruiken doosjes en bijsluiters van aidsremmers om de simpele reden dat er veel van zijn in het lokale ziekenhuis. Ze mogen die gratis oppikken en dat laten Gulo en Shakespear niet aan hun neus voorbij gaan.

Voor de bandleden van Nobuts zit er een diepere gedachte achter. Knibbe: “Dat er zoveel mensen hiv-positief zijn die medicijnen nodig hebben, daarom zijn er ook zoveel doosjes, is naar. Aids is een vreselijke ziekte. Aan de andere kant is het goed dat deze medicijnen überhaupt bestaan. Met onze gerecyclede albumhoes willen wij laten zien dat je van iets naars ook iets moois kunt maken. Daarnaast geven we op deze manier papier een tweede kans en de drukkers hebben een mooie klus gehad van 1500 euro voor 350 cd-hoesjes.”

Video: Walkie Talkie

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons