India is na China de grootste producent van thee wereldwijd. Een onderzoeksteam van Greenpeace samplede 49 soorten thee gemaakt in India van verschillende merken, waaronder Twinings, Hindustan Unilever Limited en Goodricke Tea.
In een onafhankelijk laboratorium zijn de theesoorten getest op meer dan 350 pesticiden. Uit meer dan de helft van alle samples bleek dat de maximale hoeveelheid sporen van pesticide die in de thee mag bevatten, overschreden werd.
Hoe erg is het?
Het gebruik van pesticiden bij de theeproductie kan leiden tot residuen daarvan in de thee. Ook is het landbouwgif slecht voor de plukkers en de bodem en waterpartijen op plantages. Volgens Greenpeace is er nog niet veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van pesticideninname voor mensen. Wel wordt aangenomen blootstelling kanker en hormoonverstoring tot gevolg kan hebben.
Over het maximum
Ook kan de huidige hoeveelheid pesticiden in de thee gevolgen hebben voor internationale handel. De EU hanteert het ‘maximale residu limiet’ (MRL), die een maximum stelt aan het restgehalte van schadelijke stoffen.
Uit 59 procent van de samples kwam naar voren dat tenminste één pesticidesoort boven het aangegeven maximum zit. Bij 37 procent van de theesamples werden zelfs concentraties aangetroffen van 50 procent boven het MRL.
Vooruitdenken
En nu? Greenpeace spoort theeproducenten en importeurs aan om richting de ecologische agricultuur te gaan, waar uiteindelijk geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Ook pleiten ze voor meer transparantie in de Indiase theemarkt en sporen ze overheden aan om kleine theeplantages weg te leiden bij pesticiden gebruik door ondersteuning.