Achtergrond

Persvrijheid in Rwanda zwaar onder druk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Rwanda weet als geen ander land wat de kracht van media kan zijn. In kranten, maar voornamelijk via de radio Libre des Mille Collines, werden de Hutu’s tijdens de genocide in 1994 opgehitst Tutsi’s te vermoorden. Meer dan 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vonden de dood. Vandaag de dag is er veel mediarepressie in het land. De overheid stelt dat te veel persvrijheid etnische groepen tegen elkaar op kan zetten.

Wolkenkrabbers
Wie de afgelopen tijd in Kigali, de hoofdstad van Rwanda is geweest, moet zich hebben verbaasd over de eindeloze rijen wolkenkrabbers, glanzende jeeps, mobiele telefoons en strakke pakken. Westerse donoren bewonderen Rwanda om de economische vooruitgang die de laatste jaren is geboekt. Velen hebben daarbij een oogje dichtgeknepen als het gaat om het democratisch gehalte van het Afrikaanse land. Onder leiding van de huidige Tutsi President Paul Kagame lijkt Rwanda niet meer naar het verleden, maar vooruit te kijken. De realiteit is anders.

Avond van de persvrijheid
Wat is persvrijheid eigenlijk? Wie hebben het wel en wie hebben het niet? Press Now presenteert vanavond in samenwerking met FreeVoice en RNTC De Avond Van De Persvrijheid. Een avond vol interviews, debat, expertmeetings, muziek, kunst en het laatste nieuws. De verworvenheden van persvrijheid worden deze avond in de schijnwerpers gezet.
Vanaf 19:00 in het Compagnietheater in Amsterdam

Op de site van World Press Day kun je alle activiteiten over de hele wereld volgen.

Bekijk ook de video Youtube als spreekbuis tegen onrecht, over mensenrechtenactivisten en nieuwe media.

Zo zijn dit jaar verscheidene Rwandese journalisten, die kritiek hebben geuit op de overheid, in elkaar geslagen of in de gevangenis gezet omdat zij de ‘ideologie van de genocide zouden hebben verdedigd’. Dit argument wordt gebruikt voor iedereen die een andere visie heeft dan die van de officiële staat over wat er precies gebeurd is in 1994. Naast Rwandese journalisten worden ook mensenrechtenorganisaties en politieke tegenstanders beschuldigd van het ‘opzetten van bevolkingsgroepen’ en het ‘zaaien van haat’.

Kranten geschorst
De enige twee overgebleven onafhankelijke kranten, Umuseso en Umuvugizi, zijn aangeklaagd door de staat wegens het ‘verspreiden van valse beschuldigingen’ en het ‘verstoren van de eenheid’. Beide kranten zijn voorlopig voor zes maanden geschorst. Gevolg is dat de bevolking tijdens de verkiezingen in augustus geen berichtgeving van onafhankelijke media tot haar beschikking heeft. Persvrijheid en vrijheid van informatie zijn fundamenteel voor een gezonde democratie. Maar volgens de overheid is het land, gezien het verleden, nog niet toe aan een open democratie.

Persvrijheid als gevaarlijk wapen
Een jaar geleden zei de directeur van de Hoge Raad van de Pers, Patrice Luanda, tegen OneWorld: “In westerse landen heerst het idee dat persvrijheid absoluut moet zijn. Onze eigen geschiedenis heeft ons geleerd dat de media een gevaarlijk wapen vormt voor de vernietiging van een samenleving. Persvrijheid stopt daar waar het een gevaar vormt voor de eenheid van een land.”

Tegenstanders van deze gedachte zullen stellen dat het niet aan de overheid is om te bepalen wat wel en wat niet gezegd of geschreven mag worden. En ondanks de repressie gaat Rwanda met kleine stapjes vooruit; voor het eerst mochten oppositiepartijen zich inschrijven voor de verkiezingen in augustus. Maar wie die gaat winnen, is voor niemand een geheim.
 

AppleMark

Krantenverkopers in Kigali
(cc) Kigaliwire

Foto boven: De voorlopig laatste twee edities van Umuseso en Umuvugizi (cc) Kigaliwire

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons