Achtergrond

Pegida wordt niet hard genoeg aangepakt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

BLOG – Afgelopen zaterdag was er in Amsterdam een demonstratie van Pegida. Activist Frank van der Linde was er bij.

Op 17 januari in Apeldoorn wenste Pegida-voorman Edwin Wagensveld zijn aanhang een islamvrij 2016. Van der Laan wist dus wat voor soort tuig hij de mogelijkheid gaf te demonstreren voor de Stopera, nota bene bovenop een Joods monument. In het plein voor de Stopera zijn namelijk een aantal stenen gelegd met het volgende opschrift: ‘Deze woorden omlijnen de plaats waar het – in 1738 elders in Amsterdam opgericht – Joods jongensweeshuis Megadle Jethomien sedert 1865 zijn zegenrijk werk deed totdat in 1943 de Duitse bezetter het huis binnendrong en de jongens wegvoerde’.

 

 

De anti-islam activisten van Pegida mochten dus op de plek waar oude fascisten deels hun droom realiseerden (een jodendomvrij Europa) oproepen tot een islamvrij 2016. Hoe fout zo’n uitspraak is – oproepen tot een islamvrij 2016 – is gemakkelijk te duiden door het woordje islam te vervangen door jodendom. Nederland zou te klein zijn als Van der Laan toestemming zou hebben gegeven aan een club die oproept tot een jodendomvrij 2016. En al helemaal op die plek. Maar goed, het gaat om moslims, en dan lijkt artikel 1 van de grondwet niet te bestaan.

De radiostilte vanuit het CJO met betrekking tot de Pegida demonstratie is stuitend

Extra opmerkelijk is de radiostilte vanuit het Centraal Joods Overleg (CJO). Als er inderdaad een anti-jodendom club zou hebben aangekondigd te demonstreren tegen het jodendom en zeker op die plek, dan zou het CJO moord en brand hebben geschreeuwd. En terecht! De radiostilte vanuit het CJO met betrekking tot de Pegida demonstratie is stuitend. Al helemaal omdat veel kernfiguren van Pegida ook banden hebben met extreemrechts dat zowel de moslims als de joden het liefst uit ons land ziet verdwijnen.

Dat de joden nu niet meer expliciet genoemd worden door deze gasten, is vaak strategisch. Dat het CJO haar mond hield, is ook simpel te verklaren. Het stikt binnen het CJO van de PVV'ers, Pegida-aanhangers en rechtse VVD'ers. En de strijd tegen de islam is kennelijk belangrijker dan het schenden van het monument door een enkele Pegida-aanhanger die ook de joden eruit wil werken. Laat staan dat er een parallel wordt getrokken door het CJO tussen wat de joden destijds overkwam en de moslims nu. Iets wat gelukkig Een Ander Joods Geluid wel ziet.

Paternotte uit de bocht

Jan Paternotte, fractieleider van D66 in de gemeenteraad van Amsterdam, vloog op 4 november vorig jaar stevig uit de bocht. Hij liet zich voor het karretje van het CJO spannen, en stelde kritische vragen over de speech van Haneen Zoabi. Vragen die duidelijk waren ingefluisterd door het CJO. Hij wist niet, maak ik op uit de mailwisseling die ik met hem had, wat voor vlees hij precies in de kuip had. Ik heb z’n kennis even bijgespijkerd;-) Uiteraard is het een echte politicus die never nooit zijn fout gaat toegeven. Zijn recentelijke stellingname tegen Pegida geeft echter hoop. Ik hou ‘m de komende tijd scherp in de gaten. Mocht hij toch weer clubs met extreemrechtse ideeën gaan steunen, dan horen jullie dat van mij.

 

 

Het is een gotspe dat het nieuwe fascisme zo veel ruimte krijgt in Nederland en de rest van Europa. Hebben we dan niets geleerd van de Tweede Wereldoorlog? Het is triest om te zien dat de overheid zelf niet optreedt, ondanks de mogelijkheden. Maar goed, dat is nu eenmaal de realiteit. Mooi om te zien afgelopen zaterdag dat het verzet op gang komt. Er waren zo’n 80 Pegida-aanhangers, en een paar honderd tegendemonstranten. Een groot aantal tegendemonstranten zijn naar de demonstratie gegaan op het Jonas Daniël Meijerplein. Aan het einde van deze demonstratie gingen een aantal demonstranten naar die van Pegida die op dat moment zou gaan beginnen. Ook kwamen er een groot aantal activisten alleen naar de Pegida-demonstratie om die te verstoren. Dat krijg je bij laksheid van de overheid ten aanzien van racisme.

Als linkse activisten dat hebben gedaan, dan gaat dat veel te ver

Ik had van de politie doorgekregen dat we zouden mogen luisteren naar de speeches van Pegida. Een verbod daarop zou vreemd geweest zijn, aangezien extreemrechts ook bij onze demonstratie op 8 november aanwezig mocht zijn. De Pegida-demonstratie liep echter geheel anders, omdat er een verdacht pakketje werd gevonden. Als linkse activisten dat hebben gedaan, dan gaat dat veel te ver.

'Geen fascisten in de stad'

Doordat de Pegida-aanhangers de alternatieve locatie weigerden die Van der Laan hen aanbood, kwamen zij voor de Blauwbrug te staan toen de tegendemonstranten van het Jonas Daniël Meijerplein kwamen. De Pegida-aanhangers en tegendemonstranten kwamen daardoor zeer dicht bij elkaar, en de tegendemonstranten die sterk in de meerderheid waren spraken Pegida stevig toe: ‘Geen fascisten in onze stad, toen niet, nu niet, nooit niet’. En zo is het. Pegida en andere extreemrechts tuig is stevig gewaarschuwd.

De harde confrontatie van extreemrechts op deze manier is niet mijn eerste keuze. Maar we hebben geen keus. De rechtszaak tegen Wilders duurt en duurt maar en er is nog steeds geen cordon sanitaire rondom Wilders. Voorts wordt gewelddadig extreemrechts tuig zeer mild door de overheid aangepakt. Tuig dat de inspraakavonden voor AZC's ernstig verstoorde, wordt met lichte geldboetes of een voorwaardelijke celstraf beboet. Terwijl het geweld gepaard gaat met retoriek als ‘dood aan de moslims’. Linkse activisten kregen na de demonstraties door de dood van Mitch Henriquez celstraffen tot 6 maanden, waarvan 4 onvoorwaardelijk.

Wat gaan de linkse partijen nu doen?

Het linkse verzet strijdt daarom niet alleen tegen extreemrechts, maar ook tegen een rechtse overheid die extreemrechts nauwelijks aanpakt. De hamvraag nu is wat de linkse partijen gaan doen in de aanloop naar de verkiezingen van 2017. De PvdA is ‘lost’. Zeker nu die partij voor bombarderen in Syrië is, en voor het terugsturen van vluchtelingen (een plan van de VVD). Dat fractievoorzitter Marjolein Moorman van PvdA Amsterdam afgelopen zaterdag stevig werd uitgefloten bij de tegendemonstratie door linkse mensen, zegt genoeg.

GroenLinks maakte een rare schuiver bij de Pegida-demonstratie in Apeldoorn door aan te geven met Pegida te willen gaan praten. Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam, had afgelopen zaterdag echter een uitstekende speech. Ook de SP is nog ambivalent. We zullen zien wat de SP en GroenLinks gaan doen in de aanloop naar de verkiezingen.

De kop van dit artikel is aangepast omdat de oorspronkelijke kop verkeerde associaties wekte. Ook is op verzoek van TPO.nl een kwetsende kwalificatie aan haar adres verwijderd door de redactie. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons