Patent houdt ziek

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In Zuid-Afrika ligt een wetsvoorstel klaar dat medicijnen tegen ziektes als kanker, HIV en multiresistente tuberculose goedkoper kan maken.

Artsen Zonder Grenzen wilde driehonderd patiënten in Zuid-Afrika behandelen die lijden aan tuberculose. Door een patent van het grootste farmaceutische bedrijf in de wereld, het Amerikaanse Pfizer, kan de organisatie slechts twintig mensen helpen. Het patent zorgt er namelijk voor dat het bedrijf met geen enkel ander bedrijf hoeft te concurreren en het kan daardoor de prijzen flink opdrijven.

Tweejarige behandeling
Medicijnen tegen vormen van TBC die resistent zijn geworden tegen bepaalde geneesmiddellen, zijn zeldzaam. Pfizer, dat ook gevestigd is in Nederland, heeft het medicijn Linezolid ontwikkeld dat effectief is tegen resistente TBC. Het medicijn wordt aan particulieren verkocht voor 676 rand (50 euro) per pil. De behandeling werkt pas als de pil twee jaar lang dagelijks wordt ingenomen. Dat is dus 36.500 euro voor een tweejarige behandeling.

Importverbod
Met de Zuid-Afrikaanse wet die het ‘nationaal beleid op intellectueel bezit’ regelt, verandert deze situatie. De wet zorgt ervoor dat dezelfde pil, maar dan gemaakt in India, voor maar 1,85 euro aangeschaft kan worden. Het is namelijk geen duur middel om te maken, maar door de patentwetten die nu in Zuid-Afrika gelden, is het verboden om dergelijke medicijnen te importeren.

Prijsdaling
Heidi Kruger, woordvoerster van de Board of Healthcare Funders (BHF) is enthousiast over het wetsvoorstel: ‘‘Het betreft een clausule die toestaat dat medicijnen geïmporteerd mogen worden vanuit het buitenland. Op deze manier kan de Afrikaanse gezondheidszorg medicijnen vergelijken en goedkoper inkopen.’’

Artsen Zonder Grenzen zegt in een reactie blij te zijn: ‘‘De nieuwe wet kan voor veranderingen zorgen die concurrentie in de farmaceutische industrie mogelijk maakt en de prijs van medicijnen zal laten dalen in Zuid-Afrika.’’

 

Bekijk het wetsvoorstel hier
Lees meer op: Allafrica
Foto: NIAID

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons