Pasta verovert mondiaal menu

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Uit de enquête die Oxfam in zeventien landen waaronder Nederland, Brazilië, Ghana, Guatemala, India, Kenia, Filippijnen, Spanje, Tanzania, Groot-Brittannië en de VS hield, blijkt dat 66 procent van de ondervraagden over de hele wereld zich zorgen maakt over de stijgende voedselprijzen. Met name in ontwikkelingslanden tobt men hiermee.

Ghana fufu
Fufu, het favoriete maaltje van Ghanezen
(
cc) John Tolva

 

Te duur55 procent van de ondervraagden zei dat zij nu niet hetzelfde eten als twee jaar geleden. 20 procent zei dat hun eetpatroon is veranderd omdat eten te duur wordt. Op de vraag waarom bepaald voedsel niet langer meer gegeten wordt, geeft 30 procent van de Nederlanders het antwoord dat het te duur is geworden. In Kenia kiest bijna 80 procent voor ditzelfde antwoord.

 

 

 

In Kenia en Tanzania geeft sowieso maar iets meer dan een kwart van de respondenten aan dat ze dagelijks genoeg voedsel binnenkrijgen. Het merendeel van de mensen in die landen heeft soms, zelden of nooit genoeg te eten.

Wereldwijd staan de voedselprijzen momenteel onder druk, onder andere door de stijgende olieprijzen en misoogsten. 

 

 

Het favoriete voedsel in:
Nederland          Pasta
Ghana                Fufu
Rusland             Vlees
Zuid-Afrika         Pasta
Spanje               Paella
Australië            Chocolade
Brazilië               Lasagne
Amerika             Pizza

 

FaillietTom van der Lee, directeur campagnes van Oxfam Novib: “Grote aantallen mensen, vooral in de armste landen, snijden in de hoeveelheid en kwaliteit van het voedsel dat zij eten, vanwege stijgende voedselprijzen. Ons voedselsysteem is failliet. Wat nodig is, is rust op de goederenmarkten, duidelijke klimaatovereenkomsten en steun aan kleine boeren in de arme landen.”

 

 

 

Het wereldwijde opinieonderzoek onder ruim 16.000 mensen toont ook aan dat de voorkeur voor westers voedsel de eetpatronen wereldwijd beïnvloedt. Pizza, pasta en kip staan in de meeste landen bovenaan de lijst van favoriete etenswaren. De enige uitzondering zijn de armste Afrikaanse landen, waar traditionele etenswaren, zoals maïs, nog steeds de dagelijkse kost zijn.

 

 

Foto boven: voedselbereiding in Senegal, (cc) John Atherton.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons