Particuliere initiatieven efficiënte fondsenwervers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking zijn efficiënte fondsenwervers. Gemiddeld halen zij per ingelegde euro 12,50 euro aan donaties op. Bij grote organisaties is dat 5,80 euro. Dat concluderen Wilde Ganzen en Vice Versa na een steekproef onder 23 ontwikkelingsorganisaties en 9 particuliere initiatieven. De resultaten zijn gepubliceerd in het onderzoeksrapport ‘Reframing the message’.  Deze week maakte…

fundraising

Particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking zijn efficiënte fondsenwervers. Gemiddeld halen zij per ingelegde euro 12,50 euro aan donaties op. Bij grote organisaties is dat 5,80 euro. Dat concluderen Wilde Ganzen en Vice Versa na een steekproef onder 23 ontwikkelingsorganisaties en 9 particuliere initiatieven. De resultaten zijn gepubliceerd in het onderzoeksrapport ‘Reframing the message’. 

Deze week maakte Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) bekend dat vooral kleine goede-doelenorganisaties vorig jaar minder geld ophaalden met fondsenwerving. De daling was 4,3 procent. Of die trend zich ook voordeed onder particuliere initiatieven, dat meldt het CBF-onderzoek niet.

Het onderzoek van Wilde Ganzen/ViceVersa laat echter wel een interessant verband zien tussen bronnen van inkomsten en fondsenwerving: hoe afhankelijker een organisatie is van donateursinkomsten, hoe efficiënter de fondsenwerving. Organisaties die daarentegen relatief veel subsidie krijgen, maken relatief veel kosten voor hun fondsenwerving onder donateurs.

Voorbeelden van ‘donateursafhankelijke’ organisaties zijn Woord en Daad, Plan Nederland en Wilde Ganzen: meer dan 60 procent van hun inkomsten krijgen zij uit donaties. Zij horen ook bij de organisaties die het meeste rendement halen uit fondsenwerving: elke ingelegde euro komt 9 of 10 keer terug. Organisaties die daarentegen vooral afhankelijk zijn van subsidies, scoren in de regel slechter. Bij Amref Flying Doctors bijvoorbeeld gaat meer dan een kwart van de opbrengst van fondsenwerving op aan de kosten daarvoor.

Vice Versa en Wilde Ganzen voeren momenteel een online debat over beeldvorming en communicatie door ontwikkelingsorganisaties.  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons