Paradiso viert Afrikadag met kunst en trots

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgende week woensdag wordt over de hele wereld gevierd dat de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (de voorloper van de Afrikaanse Unie) in 1963 werd opgericht. Dit was  een samenwerkingsverband tussen 30 van de 32 onafhankelijke Afrikaanse landen met als doel de eenheid en onderlinge solidariteit van de Afrikaanse landen te vergroten.

Richard Bona en Paulo Flores

Paradiso opent die dag haar deuren voor bezoekers met kinderworkshops, muziek, films, mode, kunst, eten en presentaties. En alles met één hoofdthema: Afrika. Hoogtepunten zijn de uit Kameroen afkomstige bassist Richard Bona en één van de grootste Angolese muzikanten van het moment, Paulo Flores.

Door de tv lijkt het of alle Afrikanen zielig zijn

“Er bestaan grote misverstanden over Afrika”, zegt Otienil Silva, bedenker en organisator van Africadelic. “Door de tv lijkt het of alle Afrikanen zielig zijn, hongerlijden en corrupt zijn. Natuurlijk gebeuren er slechte dingen en is er ellende, maar ook een land als Nederland heeft mindere kanten. Die zie je toch ook niet alleen maar? Ik wil niet dat mijn dochter straks een minderwaardigheidscomplex krijgt door naar de televisie te kijken.”

[[{“fid”:”47864″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Paulo Flores”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Paulo Flores”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Amanhã – Paulo Flores”,”style”:”width: 581px; height: 327px;”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Optreden van Paulo Flores in 2012, Lissabon.

Laagdrempelig

Maar een al te beladen avond met politieke kwesties wordt het niet volgens Otienil. “Het moet mensen niet afschrikken en wel laagdrempelig blijven. Het evenement is voor iedereen, achtergrond maakt niks uit, als je maar van lekker dansen houdt. We willen iedereen met Afrikaanse roots ook een trots gevoel geven. Toen we hoorden dat we geld kregen om Paulo Flores te laten overvliegen, werd het nieuws meteen massaal gedeeld op Facebook. Afrikanen zijn trots dat hij hiernaar toe komt. Net zoals Nederlanders trots zijn als ze Tiësto zien optreden in een uitverkochte arena in het buitenland.”

De staat van het continent

Onder de naam ‘De staat van het continent’ is er ’s avonds in de kleine zaal een programma met allerlei presentaties. Zo spreken muziekkenners van het label ANALOG AFRICA over hun releases van funky en psychedelische muziek uit de jaren ‘60 en ‘70. Filmmaker Ivan Barbosa vertoont zijn videoclip voor Typhoon’s ‘We Zijn Er’ en IDleaks spreekt over het eenzijdige en stereotyperende beeld van ontwikkelingssamenwerking.

Otienil: “Met Africadelic willen we de culturele rijkdom van het continent laten zien. Het is aan het publiek om daarna een eigen beeld over Afrika kan vormen, maar ik hoop dat Africadelic daar op een goede manier aan kan bijdragen.”

Africadelic is op 25 mei in poppodium Paradiso in Amsterdam van 14:30 tot 02:00. Het evenement wordt georganiseerd door Mano a Mano Productions uit Angola in samenwerking met de stichting Kindred Spirits uit Amsterdam. Tickets kosten 25 euro exclusief lidmaatschap.

[[{“fid”:”47867″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Richard Bona”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Richard Bona”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”RICHARD BONA Fragmento”,”style”:”width: 581px; height: 327px;”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Richard Bona

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons