Op 25 januari voltrok zich een klein drama in de Gazastrook. Hevige regenval en overstromingen troffen de tentenkampen van Palestijnen, die na de Israëlische inval van januari 2009 dakloos waren geraakt. Een groot gedeelte van het vee waar ze van leefden is hierbij verdronken. Ze kunnen zich nog net in leven houden met het voedsel dat Hamas aan hen uitdeelt.
Foto’s: IRIN |
Israëlische blokkade
Naar hun huizen terugkeren heeft voor de tentbewoners geen zin, omdat daar niks meer van over is. Volgens een schatting van het UNRWA, de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnen, in april 2009, zijn door de Israëlische aanval ruim 4.000 huizen volledig en ruim 11.000 woningen gedeeltelijk verwoest. De Hamas-regering heeft beloofd voorlopig 3.000 dollar per jaar beschikbaar te stellen voor ontheemde Palestijnse gezinnen. Hamas geeft tegelijkertijd aan niets te kunnen doen aan huizenbouw en reparaties, zolang Israël de aanvoer van bouwmaterialen blokkeert. Israël laat sinds Hamas in juni 2007 aan de macht kwam geen bouwmaterialen meer door, uit angst dat deze gebruikt worden voor militaire doeleinden. De VN heeft Israël geregeld verzocht de blokkade op te heffen om humanitaire redenen.
Getraumatiseerde jeugd
Een nieuw onderkomen vinden na de materiële verwoestingen door de inval van Israël, is niet het enige probleem van de Palestijnen op de Gazastrook. De 23-daagse operatie van het Israëlische leger kostte naar schatting tussen de 1.100 en 1.500 Palestijnse levens. Veel kinderen hebben door de gewelddadigheden familieleden verloren en enorme trauma’s opgelopen, in wat door de VN omschreven wordt als “directe aanvallen op burgers”.
Ayesh Samour, directeur van het Psychiatrisch Ziekenhuis in Gaza, maakt zich grote zorgen over de toestand van de Palestijnse kinderen. Samour constateert dat “er een significante achteruitgang is van de psychische gezondheid van Palestijnse kinderen sinds de inval in Gaza.”. Volgens een onderzoek van de lokale ngo Ard al-Insan lijdt inmiddels zelfs 73 procent van de kinderen van Gaza aan psychische- en gedragsstoornissen. De problemen van de Palestijnse jeugd bestaan vooral uit psychische trauma’s, nachtmerries, bedplassen, hoge bloeddruk en diabetes.
Om de Palestijnse kinderen te helpen hebben Save the Children Sweden en het UN Children’s Fund op 25 januari het Family Centres Project gelanceerd. Het project bestaat uit de oprichting van dertig centra, waar de kinderen bescherming, onderwijs en psychische steun aangeboden krijgen.
Er zijn, naast lokale ngo’s, een aantal internationale organisaties die zich inzetten het leven van de Palestijnen in de Gazastrook te verbeteren. Voor meer informatie: |