Achtergrond

Overlevende zoutzuuraanval verandert wet India

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Indiase politie registreert aanvallen met zoutzuur vanaf nu, als gevolg van de strijd van slachtoffer Laxmi en actiegroep Stop Acid Attacks.

In 2005 werd Laxmi op straat in New Delhi mishandeld met zoutzuur. Haar belagers kregen gevangenisstraf, maar Laxmi moest alle ziekenhuiskosten zelf betalen.

Terwijl het schoolmeisje Laxmi in het centrum van New Delhi op de bus stond te wachten, stopte er een motor naast haar. De bestuurder was de man die haar al maanden stalkte, zijn bijrijdster een onbekende vrouw. De vrouw gooide zoutzuur over Laxmi, die ernstig verbrand raakte aan haar gezicht en twee en een halve maand in het ziekenhuis heeft doorgebracht. Ze zal de rest van haar leven operaties en medische verzorging nodig hebben. Het lukt haar niet een baan te vinden, omdat mensen schrikken van haar misvormde gezicht. Zulke aanvallen komen in India vaker voor, waarbij slachtoffers de medische kosten zelf moeten betalen.

Met hulp van een advocaat en de actiegroep Stop Acid Attacks vecht Laxmi, nu 23 jaar, voor veranderingen in de wet. Hun inspanningen beginnen vruchten af te werpen: de politie registreert zuuraanvallen, zodat duidelijk wordt hoe vaak vrouwen op deze manier worden verminkt. De verkoop van zuur wordt aan regels gebonden en de straf op mishandeling met zuur wordt hoger. Het Hooggerechtshof van India moet nog beslissen of slachtoffers van een zuuraanval smartengeld en gratis medische zorg krijgen.

Lees meer op: india.blogs.nytimes.com

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons