Achtergrond

Overheid: bescherm internet wereldwijd

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Nederlandse regering moet 'stevig stelling nemen' en internetvrijheid prioriteit geven in het buitenlandbeleid. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) in het rapport 'De publieke kern van het internet. Naar een buitenlands internetbeleid', dat dinsdagochtend werd aangeboden aan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Kern van het rapport is dat internet een mondiaal publiek goed is, dat beschermd dient te worden van overheidsinmenging om redenen van nationale veiligheid of economische belangen. De WRR raadt daarom aan dat Nederland zich diplomatiek inspant om internetveiligheid wereldwijd te garanderen. Daarbij geeft de Raad drie speerpunten:

  • De internationale norm waarin centrale protocollen van internet (de regels waar volgens internet werkt) vastleggen als neutrale zone, waarin bemoeienis omwille van eigen nationale belangen niet geoorloofd is.
  • Internetveiligheid, de veiligheid van het netwerk en nationale veiligheid in relatie tot internet moeten zowel op nationaal als internationaal niveau beter van elkaar onderscheiden worden.
  • Het werkveld voor de Nederlandse internetdiplomatie moet verbreed worden, zowel naar nieuwe coalities tussen staten als naar internetbedrijven, ngo’s en de technische gemeenschap.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons