Achtergrond

‘Outsourcing IT biedt Palestijnse economie kansen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Op een seminar over outsourcing dat komende donderdag (25 maart) door GPI Consultancy wordt georganiseerd, hoopt offshoregoeroe Paul Tjia de tachtig Nederlandse bedrijven die daar aanwezig zullen zijn, te enthousiasmeren voor het uitbesteden van hun softwareontwikkeling aan Palestijnse bedrijven.

 

Palestijnse ICT-sector
De ICT sector is de snelst groeiende tak van de Palestijnse economie en draagt ongeveer 220 miljoen euro bij. Jaarlijks studeren in Palestina 2500 informatici af aan lokale universiteiten. Meer dan 10.000 Palestijnse IT-specialisten werken reeds in het Midden-Oosten. De PITA, de ‘Palestinian IT Association of Companies’  , telt 90 leden, zowel op de Westbank als in de Gaza-strook. Naast softwarebedrijven zijn er ook callcentra in de Palestijnse gebieden te vinden.

Het exporteren van IT-diensten is volgens Tjia een van de weinige kansrijke sectoren voor de Palestijnse economie. “De export van fysieke goederen wordt namelijk sterk gehinderd door de vele reisbeperkingen en door de muur die Israël heeft laten bouwen. Maar voor IT heb je die fysieke beperkingen niet.”

Generator
Maar hoe zit het met elektriciteit en internetverbindingen? “Zelfs àls de stroom uitvalt kan zo’n IT bedrijf toe met een generator. In tijden van conflicten kon de samenwerking met buitenlandse klanten tot nu toe ongehinderd doorgang vinden,” zegt hij daarover.
 

Springplank

Palestina heeft flink wat goed opgeleide informatici in huis die goed Engels spreken en die zelfs goedkoper zijn dan Indiase en Chinese IT’ers. Daarnaast is Palestina vanwege de taal en de ligging een goede springplank voor bedrijven die hun software in het Midden-Oosten aan de man willen brengen. Zakelijke voordelen genoeg, maar desalniettemin speelt het negatieve imago van het Palestijns-Israëlische conflict de Palestijnse IT-sector parten. Tjia: “Bedrijven denken toch eerder aan stenengooiende jongeren dan aan een zakelijke kans.”

 

Toch hebben Amerikaanse bedrijven als Cisco, HP en Intel wel de stap richting Palestina durven zetten. Een delegatie van Google is er kortgeleden op bezoek geweest. “Die bedrijven zullen dat in eerste instantie hebben gedaan in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, vermoedt Tjia. Dat beaamt Zika Absuk, hoofd maatschappelijk verantwoord ondernemen van Cisco in een video over het outsourcingsproject in Palestina (zie onder). “Maar uiteindelijk was het project zo’n succes dat outsourcing naar Palestina en Israël nu een ‘gewoon’ zakelijk contact is geworden”, stelt zij.

Paul Tjia
Paul Tjia tijdens Fill the Gap 6
Foto: Ed Lonnee

 

Brug tussen Israël en Palestina
Tjia hoopt Nederlandse bedrijven over de streep te kunnen trekken door hen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid aan te spreken. Zelf zet Tjia, die opkomende economieën adviseert over outsourcing en offshoring, zich ook vooral voor de Palestijnse IT-zaak in vanuit een gevoel van maatschappelijke betrokkenheid. “Het zal geen tweede India worden, maar het zou mooi zijn als IT de werkgelegenheid in Palestina zou kunnen stimuleren.”

 

 

Nederlandse bedrijven zouden zelfs na verloop van tijd een brugfunctie kunnen vervullen tussen Palestijnse IT-bedrijven en Israëlische, denkt Tjia. “Er waren al wel de nodige contacten maar door de tweede intifada zijn die nagenoeg stil komen te liggen. Ik kan me voorstellen dat een neutrale partij als Nederland de twee partijen weer nader tot elkaar zou kunnen brengen. Want de wil tot samenwerking bestaat aan beide kanten.”

Cisco over outsourcing naar Palestijnse gebieden:

Foto bovenaan: Computerproject Unesco in Palestijnse gebieden. Foto: Unesco

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons