Oud dj op de bres voor Orange Babies

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Vier maanden lang toerde media-ondernemer en oud radio-dj Lex Harding met zijn twee volwassen zoons door Afrika. In een fourwheeldrive, met een tent op het dak, trokken ze van Alexandrië naar Kaapstad. Over deze road trip schreef Harding een boek: De reis van mijn leven. En hij doneert de opbrengst aan Orange Babies, een organisatie…

lexhardingVier maanden lang toerde media-ondernemer en oud radio-dj Lex Harding met zijn twee volwassen zoons door Afrika. In een fourwheeldrive, met een tent op het dak, trokken ze van Alexandrië naar Kaapstad. Over deze road trip schreef Harding een boek: De reis van mijn leven. En hij doneert de opbrengst aan Orange Babies, een organisatie die zich inzet voor hiv-besmette moeders in Afrika. Even bellen met Lex Harding.

U geeft de opbrengst van uw boek aan een goed doel. Had u dat van tevoren bedacht?

“Nee, het idee kwam toen het boek klaar was. Ik sloot een contract met de uitgever, en toen werd mij duidelijk dat ik er iets aan zou kunnen verdienen.  Ik  dacht: ‘Ho wacht even. Dat is niet de bedoeling. Ik wil dat het boek wordt verspreid, maar ik heb het geld niet nodig.’ Met een paar vrienden ben ik gaan nadenken over een goed doel voor de opbrengst.”

Dat werd Orange Babies, een organisatie die zich inzet voor moeders en kinderen met hiv in Afrika. Waarom Orange Babies?

“Het is een hele sympathieke club. En het is een kleine organisatie. Dat sprak me aan. Ik had geen behoefte om mijn geld te geven aan grote organisaties. In Goma in Congo heb ik ze gezien, honderden auto’s van grote hulporganisaties. Het waren er veel te veel, het was daar slecht georganiseerd. Kleinschalige hulp werkt volgens mij het beste.”

Wat merkte u tijdens uw reis van het aidsprobleem?

“In Afrika kom je veel dingen tegen, maar je komt ook dingen niet tegen. Dat geldt bijvoorbeeld voor hiv-besmetting. Het wordt op de achtergrond gehouden. Bovendien: wanneer je door Afrika reist zoals wij, dan graaf je niet heel diep. We hebben de confrontatie met aids ook niet opgezocht. Tegelijkertijd weet ik dat het probleem immens is. Ik heb voor dit boek veel research gedaan. In een land als Botswana is de aidsbesmetting enorm. Dat land gaat een periode van economische krimp tegemoet, vanwege hiv.”

Welk beeld nam u mee van Afrika?

“We zijn op onze reis geen hongersnood, oorlog of droogte tegengekomen. Wel veel armoede. Dat associëren wij hier nogal eens met zielig en ongelukkig. Maar dat klopt helemaal niet. Ik heb in Afrika juist heel veel blijmoedigheid en energie gezien.  Ook het beeld dat heel Afrika aidsbesmet is, klopt niet. In Noord-Afrika, Ethiopië en Somalië is de besmettingsgraad vrij laag. Vooral in Zuidelijk Afrika is het probleem heel groot.”

Lex Harding. De reis van mijn leven. Just Publishers. 272 pgs. 19,95 euro.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons