Achtergrond

Opwarming prikkelt emigratie Mexicanen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Klimaatverandering zal leiden tot massamigratie. Dit onderzoek toont aan dat het een groot probleem kan worden in de toekomst”, zegt co-auteur Michael Oppenheimer tegen National Geographic. Een soortgelijke conclusie trok de VN in 2005 ook al. In dat rapport werd gesproken over mogelijk miljoenen eco-vluchtelingen door de opwarming van de aarde.

File written with CompuPic(R) - Photodex Corporation (http://www.photodex.com)
Foto: Protesten Arizona (cc)

Verloren gewassen
De Princeton Universiteit gebruikte voor haar onderzoek diverse klimaat- en landbouwstudies. Ook werd er gekeken naar de migratiestroom tussen 1995 en 2005. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat bij elke 10 procent van de Mexicaanse gewassen die verloren gaan door klimaatverandering, 2 procent van de bevolking tussen 15 en 65 jaar zal vertrekken. In het ergste geval zal het rendement van de gewassen bij een temperatuurstijging van 1 tot 3 graden met 39 tot 48 procent dalen. De emigratie uit Mexico zou dan op kunnen lopen tot 9,6 procent. Dat komt neer op 5,5 tot 6,7 miljoen mensen.

Kritiek op het rapport
Critici stellen dat het onderzoek teveel factoren links heeft laten liggen om de cijfers serieus te nemen. “Ze gaan ervan uit dat de huidige economische en politieke verhoudingen tussen Mexico en de VS decennia lang hetzelfde zullen blijven, dat is onmogelijk”, zegt klimaatwetenschapper Barry Smit in National Geographic. Ook is er bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de nieuwe controversiële anti-immigratiewet die Arizona wil invoeren (foto).

Oppenheimer kent de tekortkomingen van het rapport, maar vindt de boodschap van het rapport belangrijker. Die massamigratie zal volgens hem niet alleen plaatsvinden in de VS en Mexico. Hij verwacht ook een toestroom van Afrikanen naar Australië.

Klimaatwetenschappers die niet bij het onderzoek betrokken zijn, maken zich niet zoveel zorgen over de eco-vluchtelingen. De meeste Mexicanen die naar de VS emigreren doen dat volgens hen om politieke of economische redenen. Diana Liverman, die twintig jaar onderzoek deed naar arme boeren in Mexico, zegt in de Arizona Daily Star dat de economische malaise, het intrekken van landbouwsubsidies en de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) veel grotere problemen veroorzaken dan klimaatverandering.

 

 

Mexicanen in de VS
Op dit moment wonen er ongeveer 12,5 miljoen Mexicaanse immigranten in de Verenigde Staten. De VN en de Mexicaanse overheid verwachten dat er voor 2050 nog eens 12 tot 15 miljoen Mexicanen bij zullen komen. Ze hebben zogenaamde eco-vluchtelingen niet in de berekeningen meegenomen. Dat betekent dat de immigratie van ‘gewone Mexicanen’ veel sneller zal gaan dan de immigratie van zogenaamde eco-vluchtelingen.

Foto boven: Met gevaar voor eigen leven wagen miljoenen Mexicanen de oversteek naar de VS (cc) Cesar Bojorquez

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons