Oproep: heb jij 1 minuut tegen moedersterfte?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De eerste actie-ideeën staan al op de website: Harma gaat met haar tennisclub 120 keer 1 minuut tennissen. Melanie gaat roodharige (aanstaande) moeders fotograferen op de roodharigendag in Breda en Liesbeth wil dat alle moeders in Nederland tegelijk het ‘Mamma-couplet’ van Bohemian Rhapsodie zingen. Elk jaar sterven meer dan 290.000 vrouwen in ontwikkelingslanden tijdens zwangerschap of bevalling.…

De eerste actie-ideeën staan al op de website: Harma gaat met haar tennisclub 120 keer 1 minuut tennissen. Melanie gaat roodharige (aanstaande) moeders fotograferen op de roodharigendag in Breda en Liesbeth wil dat alle moeders in Nederland tegelijk het ‘Mamma-couplet’ van Bohemian Rhapsodie zingen.

Elk jaar sterven meer dan 290.000 vrouwen in ontwikkelingslanden tijdens zwangerschap of bevalling. Dat is bijna 1 vrouw per minuut. Ontwikkelingsorganisatie Simavi en tijdschrift Esta willen dat dit onderwerp in de verkiezingstijd hoop op de politieke agenda komt. Daarom vragen ze Nederlanders om een 1 minuut-actie tegen moedersterfte te bedenken en te filmen. Een compilatie van de filmpjes gaat op 4 september naar Den Haag.

Het terugdringen van moedersterfte is een van de acht Millenniumdoelen. Het aantal vrouwen dat in het kraambed sterft is sinds het millenniumjaar teruggedrongen van 536.000 naar 290.000. Dat is bemoedigend, maar de neergang gaat te langzaam om in 2015 dit Millenniumdoel te halen. Het verminderen van moedersterfte vraagt een veelzijdige aanpak: investeren in seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen, in scholing van (traditionele) vroedvrouwen, in betere bereikbaarheid en betaalbaarheid van ziekenhuizen, in medicatie om bloedingen te stelpen en in het veilig afbreken van ongewenste zwangerschappen.

Met de verkiezingen in aantocht zijn straks nieuwe Tweede Kamerleden en een nieuwe regering aan zet. Belangrijk is dat ook zij zich uitspreken tegen moedersterfte en structureel investeren in de benodigde maatregelen, aldus Simavi en Esta.

Je kunt je actie aanmelden tot 20 juli 2012 via de website 1 minuut tegen moedersterfte. De actie zelf moet plaatsvinden tussen 30 juli en 27 augustus. De actie 1 minuut tegen moedersterfte is een gezamenlijk initiatief van Simavi en het tijdschrift Esta in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Rutgers WPF en WellWater.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons