oPIniepeiling: wie betaalt het project?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Wie betaalt de kosten van een kleinschalig ontwikkelingsproject? Komt al het geld van de Nederlandse donateurs?  Of betaalt de partner met wie ze in het land samenwerken ook een deel van de kosten? Die vraag legden we via het MyWorld oPIniepanel voor aan 43 vrijwilligers met projecten in het Zuiden. Mijn partner betaalt mee, zegt…

sharing moneyWie betaalt de kosten van een kleinschalig ontwikkelingsproject? Komt al het geld van de Nederlandse donateurs?  Of betaalt de partner met wie ze in het land samenwerken ook een deel van de kosten? Die vraag legden we via het MyWorld oPIniepanel voor aan 43 vrijwilligers met projecten in het Zuiden.

Mijn partner betaalt mee, zegt tweederde van de deelnemers. Meestal gaat het om maximaal 25% van de kosten. “Wij laten kleine bedragen zoals vervoerskosten en materiaalkosten voor de workshops betalen door onze lokale partner”, zegt een van hen.

Vrijwel alle deelnemers vinden het belangrijk dat de kosten worden gedeeld, omdat het de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de partner vergroot. Ongeveer een op de vijf respondenten zorgt er bovendien voor dat de partner meer kennis en ervaring kan opdoen in het fondsen werven in eigen land.

Volgens ruim een kwart van de deelnemers is een financiële bijdrage echter niet haalbaar: de partner is te arm, mist ervaring in fondsenwerven of betaalt al in natura, bijvoorbeeld met mankracht. “Bangladesh is voor wat betreft de lokale bijdrage niet eenvoudig”, zegt een respondent. “Lokale mensen op het platteland hebben een erg beperkt inkomen. Vaak is 10 tot 15% per project een te grote opgave voor de mensen.”

Het komende nummer van MyWorld magazine, dat komende week verschijnt, besteedt uitgebreid aandacht aan het thema lokale fondsenwerving in ontwikkelingslanden.

oPIniepeiling is een initiatief van adviesbureau PI Wijzer en MyWorld. Aanmelden kan via www.myworld.nl > community > oPIniepanel  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons