Op wie stemt de duurzame wietrokende homo?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dieren, homeopaten, moslims, cannabisrokers, homo’s, AJAX-fans, ZZP-ers en kinderen, voor iedere denkbare groep is er inmiddels een stemwijzer. OneWorld selecteert voor jou de wijzers die gaan over eerlijke handel, vrede en het klimaat.

Bijna 80 verschillende kieswijzers circuleren op internet. Wat de kiezer aan zoveel kieswijzers heeft? De Vredesstemwijzer en Klimaatkeuze noemen zichzelf “onmisbaar” tijdens deze verkiezingen, want die gaan naar hun mening vooral over Europa en de economie.

Minister van vrede
“Wij denken dat mensen vrede steeds belangrijker vinden”, vertelt Amanda van Nieuwenhoven van IKV Pax Christi. Hun Vredesstemwijzer schotelt de kiezer tien stellingen over bijvoorbeeld kernwapens en de JSF voor. “Wat onze vredesstemwijzer zo handig maakt, is dat je de uitslag meteen op twitter kunt zetten. Bovendien heeft onze ‘minister van vrede’, Jörgen Raymann, de vredesstemwijzer goedgekeurd”

Niets invullen
Bij Klimaatkeuze hoeft de kiezer helemaal niets in te vullen. Alle stellingen en meningen van politieke partijen staan in één overzichtje. Daartegenover staat wel dat je maar van zes stellingen kunt zien we de voor- en tegenstanders zijn. “Maar daardoor past alle informatie wel op één pagina en kun je alles in een oogopslag zien”, zegt Emke Mol van Klimaatverbond, één van de twaalf organisaties die aan de klimaatwijzer meewerkten. “Veel mensen vinden klimaat belangrijk, dus een wijzer als die van ons is hard nodig. Bovendien krijgen we heel leuke reacties op facebook en hangen mensen spontaan klimaatkeuze-posters voor het raam.”

Geen beleid
Dan de kieswijzer voor duurzame productie en eerlijke handel. “Partijen als D66 en CDA hebben hun mond vol van duurzaamheid en verantwoordelijkheid maar ze gaan niet zo ver dat ze bedrijven beleid gaan voorschrijven”, merkte Suzan van der Meij die de partijprogramma’s doorspitte.

Ben je toch op zoek naar een iets algemenere kieswijzer? Dan zit je goed bij het verkiezingsoverzicht voor wereldburgers van NCDO. Hier mag je zelf aangeven welke onderwerpen je belangrijk vindt en kun je politieke partijen met elkaar vergelijken.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons