Op weg naar Cancún: “Ontwikkelingslanden worden mondiger”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De volgende klimaattop is toch in Cancún, waarom nu weer zo’n overleg in Bonn?

"Het is heel moeilijk om met zoveel landen tegelijk afspraken te maken. Voordat de politieke leiders elkaar straks in Cancún treffen, komen de verschillende delegaties al zoveel mogelijk bij elkaar om nieuwe afspraken voor te koken en de druk op grote landen als Amerika en China en de EU op te bouwen om hun CO2-reductiedoelstellingen te verhogen. Er zijn inmiddels twee sessies in Bonn geweest, van de zomer volgt er nog een en straks in oktober is er nog een voorbereidende conferentie in China."

bolivia klimaatdemo flickrcc250pw
Klimaattop in Bolivia, april 2010 (cc)

En de top van inheemse bevolkingsgroepen in Bolivia van laatst natuurlijk. Of zette die weinig zoden aan de dijk?

"Het is een gunstige ontwikkeling dat arme landen door het thema klimaatverandering steeds mondiger worden en zeggen ‘laat ons niet in ons hemd staan’. In Bonn hield de vertegenwoordiger van Bolivia bijvoorbeeld een mooi pleidooi over de gevolgen van klimaatverandering voor inheemse volken. Want dat moeten we niet vergeten. De gevolgen van klimaatverandering worden straks als eerste in arme landen gevoeld die het minst aan het probleem hebben bijgedragen."

Waren de gesprekken in Bonn hoopgevend voor arme landen?

"Zoals het er nu naar uitziet gaat het waarschijnlijk wel lukken om straks in Cancún deelakkoorden te sluiten op het gebied van technologische innovatie, het instellen van een klimaatfonds waarmee de gevolgen van klimaatverandering kunnen worden opgevangen en ontbossing. Deze punten zijn voor ontwikkelingslanden van groot belang. Maar daarnaast is het belangrijk dat de wereldwijde emissie-uitstoot drastisch omlaag gaat zodat de temperatuur op aarde niet verder stijgt dan 2 graden. Wat dat betreft is het jammer dat de VS en Europa in Bonn nauwelijks een voortrekkersrol vervulden."

Klimaatconf Bonn protest foto Oxfam 250 breed
Oxfam demonstreert tijdens
klimaattop in Bonn vorige week
(cc)

Yvo de Boer zei in zijn afscheidsspeech dat het de komende tien jaar niet gaat lukken om de CO2-uitstoot terug te dringen. Zijn opvolger Christina Figueres zei zelfs: "I don’t believe that we will ever have a final agreement on climate… in my lifetime."

Ben jij ook zo somber?

"Op zich is het goed om de hooggespannen verwachtingen van voor Kopenhagen te temperen, maar het lijkt me niet constructief om nu al te zeggen het gaat niet lukken. Ik denk dat een opvolger van het Kyoto-akkoord er wel gaat komen, misschien nog niet in Cancún, maar dan wel op de klimaattop in Johannesburg in 2011. Je merkt dat wereldwijd het besef leeft dat er iets moet gebeuren."

Foto boven: de VN vergaderzaal in Bonn (cc) UN Climate Talks

Bekijk hier de video van OneWorld TV waarin vertrekkend IFCC-voorzitter Yvo de Boer wordt toegezongen door vertegenwoordigers van ngo’s:

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons