Op voettocht over de Noordpool

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met temperaturen van -40 een frisse duik nemen in water wat twee jaar geleden nog een dik pak ijs was? Bernice Notenboom gaat het doen. Ze begint binnenkort aan een voettocht van 800 kilometer over de Noordpool. Door te laten zien wat klimaatverandering daar al aanricht, wil ze de noodzaak van verandering laten zien.

Van grafiekjes naar ijsberen
“Grafiekjes laten zien werkt niet, de urgentie van klimaatverandering tegen gaan moet écht duidelijk worden. Als ik straks zwem in ijskoud water of we zien ijsberen die verdrinken in datzelfde water, als we dat laten zien dringt het hopelijk door”. Vol vertrouwen gaat ze de uitdaging aan, als eerste vrouw ter wereld zal zij deze tocht gaan maken.

Een reis van 800 kilometer die door open water kan uitlopen tot 1000 kilometer, je moet het maar kunnen (en willen). Lopen is de enige optie voor deze reis omdat het ijs niet betrouwbaar genoeg is voor een andere manier van voortbewegen. Naast vele lagen kleding  gaat er een slee mee met zo’n 120 kilo aan eten, dit moet genoeg zijn voor de expeditie die naar verwachting tussen de 45 en 50 dagen zal duren.  Bernice zal 6000 calorieën per dag verbranden.

De verandering in beeld
Bernice doet dit niet alleen. Ze gaat de uitdaging aan met twee goede vrienden. “Je moet precies weten wat je aan elkaar hebt tijdens zo’n reis, anders ga je kapot”. Cameraman Martin Hartley en avonturier Eric Philips zullen haar vergezellen, samen maken ze een tocht op  het gebied waar klimaatverandering nog nooit zo zichtbaar is geweest als nu.

“Het is bizar hoeveel er is veranderd op de arctische gebieden, poolreizigers hadden 200 jaar gelden nog een hekel aan ijs. Toen moesten ze wachten op vloeibaar water zodat ze hun reis verder konden voortzetten, nu hopen wij juist op dat ijs”, vertelt Bernice. De geplande route is het makkelijkste te volbrengen op ijs en sneeuw, hier kunnen de reizigers met ski’s terecht. Wanneer er open water op de geplande route zal zijn kan dit enorme omwegen tot gevolg hebben, deze stukken moeten dan worden omzeild of worden overgezwommen.

De uitdaging aangaan
“Ik zal elke dag bezig zijn met het produceren van media-items. Gewapend met mijn iPhone en satelliettelefoon zullen we onze reis filmen en ik zal schrijven over wat we zien en meemaken. Eigenlijk wil ik gewoon om 18.00 uur in mijn bed gaan liggen, gesloopt na de dagtocht. Maar dan schrijf ik nog een blog of een artikel wat ik doorstuur naar iemand in Nederland die het vervolgens weer online plaatst. Dit is mijn manier van leven. Het vergt ontzettend veel tijd en voorbereiding. Ik ben hier nu twee jaar mee bezig geweest en nu kan ik eindelijk beginnen. Maar als ik straks 80 ben en ik kijk hierop terug zal ik voelen dat het het waard is geweest”.

Crowdfunding
Waar Bernice haar 80ste verjaardag zal gaan vieren is momenteel nog niet helemaal duidelijk, er is nog niet genoeg geld om haar ook daadwerkelijk weer thuis te krijgen. “We missen nu nog 50.000 euro voor de expeditie, dit gaan we proberen door middel van crowdfunding verder bij elkaar te krijgen”, vertelt ze.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons