‘Vluchtelingen moeten opgevangen worden in de regio.’ Het is een uitspraak die vaak wordt gedaan door politici. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Om die vraag te beantwoorden neemt Luc Winants, burgemeester van Brunssum, zijn wijkagent en twee bewoners vandaag mee naar Libanon. Samen met Cordaid-directeur Simone Filippini zullen ze een vluchtelingenkamp bezoeken.
Het plan kwam tot stand tijdens een debat over de vluchtelingencrisis in Maastricht. Namens Cordaid deed Filippini een uitnodiging om met een delegatie naar Libanon te gaan. De burgemeester van Burnssum is daar op in gegaan. De kosten worden betaald door een externe sponsor. Met de reis wil burgemeester Winants (CDA) van Brunssum een bijdrage leveren aan het ‘gepolariseerde vluchtelingendebat’.
“Het is een goede manier om indrukken op te kunnen doen van wat elders in de wereld aan de hand is. Het is de bron van de problemen waar we hier in Nederland en in de gemeenten mee te maken krijgen”, zegt hij. Net als in andere gemeenten werd in oktober de plek waar Brunssum 200 vluchtelingen gaat opvangen beklad met hakenkruizen en leuzen. De hoog opgelopen gemoederen zijn gesust, maar er zijn nog sceptische inwoners.
Na de reis gaan de deelnemers hun ervaringen delen met mensen in de directe omgeving. Het uitwisselen van de ervaringen en inzichten met mensen in de regio moet tot meer draagvlak voor de opvang van vluchtelingen leiden.
Tentenkamp in Libanon
Verontruste buurtbewoners
De leden van het reisgezelschap zijn elk op een andere manier betrokken bij de opvang van vluchtelingen in het dorp. De burgemeester heeft twee inwoners en de wijkagent uitgekozen en gevraagd om mee te gaan. “Wij zijn op zoek gegaan naar verontruste inwoners die zich afvragen waarom de opvang van vluchtelingen noodzakelijk is. We hebben dus bewust gezocht naar hele kritische mensen”, vertelt Winants.
“De wijkagent ervaart in zijn werk veel onbegrip onder burgers. Hij vraagt zich soms af wat hij daar mee moet. Binnen de politie zijn er trouwens ook voor- en tegenstanders”, zegt Fillipini. “Daarnaast gaan er ook twee inwoners van het dorp mee. Jean Janssen is een ondernemer die er openlijk voor uitkomt op de PVV te stemmen. En Wendy Bedet is als vrijwilliger betrokken bij de opvang van de vluchtelingen, maar staat er toch voorzichtig in. Het is toch wel spannend hoe ze hier mee om gaan.”
Tentenkampen
Het reisgezelschap wordt op de zesdaagse reis begeleid door Simone Filippini. Op het programma staan onder meer een bezoek aan een opvangcentrum in Beiroet, tentenkampen in de Bekavallei en gehoopt wordt op een gesprek met VN-ambassadeur Sigrid Kaag. In Libanon worden 1,3 tot 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen, aldus Filippini. De opvang van vluchtelingen staat onder druk. “In de Bekavallei worden de meesten opgevangen. Dit zijn informele tentenkampen dus die worden niet ondersteund door de VN. Deze tenten zijn met plastic aan elkaar gemaakt en worden ondersteund door houten frames. Daar zitten soms 50, 250 of zelfs meer mensen in.”
“We willen meer begrip voor de situatie van de vluchtelingen kweken”, verklaart Filippini het doel van de reis. “Volgens mij zijn er heel veel mensen in Nederland die echt bezorgd zijn. Ze hebben vaak geen idee waarom deze vluchtelingen komen. We nemen deze mensen mee zodat ze met eigen ogen kunnen zien wat er in Libanon aan de hand is en waarom deze mensen vluchten. Na de reis gaan we verhalen en ervaringen delen met mensen in de directe omgeving.”
[[{“fid”:”45780″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”De groep bij RTL Late Night”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”De groep bij RTL Late Night”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Burgemeester van Brunssum op reis naar vluchtelingengebied – RTL Late Night”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Burgemeester van Brunssum op reis naar vluchtelingengebied – RTL Late Night