Op de lege maag rennen voor de gouden plak

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Voor het eerst in drieëndertig jaar vallen de Olympische Spelen samen met de islamitische vastenmaand. Zullen de moslimatleten in actie komen op een nuchtere maag of gaat het sportbelang toch voor?

De ramadan stelt de 3500 moslim-atleten die meedoen aan de zomerspelen voor een lastige keuze. Veel sporters concluderen met tegenzin dat vasten en concurreren op een dergelijk niveau onmogelijk is. Egypte heeft haar sporters zelfs officiële toestemming gegeven niet te vasten. Ook Palestijns judoka Maher Abu Rmeileh volgt deze richtlijnen: “Omdat we op een nationale missie zijn, is het geen probleem niet te vasten. We kunnen de dagen die we nu missen inhalen als we weer terug zijn.”

Andere deelnemers besluiten het vasten vol te houden, zo lang hun prestaties daar niet onder lijden. “Ik heb altijd gevast tijdens ramadan, dus dat wil ik ook nu zoveel mogelijk doen. Zodra ik voel dat het ten koste gaat van mijn spel, zal ik wat eten of drinken”, aldus Brits hockeyspeler Darren Cheesman.

Londen heeft in ieder geval extra voorzieningen getroffen voor degenen die besluiten het vasten door te zetten. De ramadanmaand zal op 18 augustus afgesloten worden met Eid alFitr, het traditionele Suikerfeest. 

Bekijk het filmpje hier

Bron: Al Jazeera English
Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons