Achtergrond

Op bezoek bij Amref Flying Doctors

Amref Flying Doctors richt richt zich onder andere op seksuele gezondheidsprogramma’s. Zoals voorlichting geven over seks en gezinsplanning, de strijd tegen vrouwenbesnijdenis en moedersterfte. OneWorld interviewde de portfoliohouder.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Wat doe jij als portfoliohouder bij Amref Flying Doctors?
“Ik coördineer en bezoek onze gezondheidsprogramma’s en breng rapport uit aan onze donoren. Mijn focus ligt op seksuele gezondheidsprogramma’s: voorlichting over seks en gezinsplanning en de strijd tegen vrouwenbesnijdenis en moedersterfte. Ik overleg daarom met mijn Afrikaanse collega’s via Skype en maak samen met onze communicatie- , programma- en fondsenafdeling een plan over nieuwe fondsenwerving. Daarnaast vergader ik met onze partners van de Sexual and Reproductive Health Alliance, die Amref in 2011 samen met organisaties Rutgers WPF, Choice, Dance4life en Simavi opzette.”

Welk onderwerp bent u nu mee bezig?
“Ik coördineer het Staying Alive! programma om moedersterfte terug te dringen. We leiden Keniaanse, Ugandese en Malawische verpleeg- en verloskundigen op om een zwangerschap en bevalling op een veilige manier te begeleiden. Daarnaast leren we de bevolking dat zwangere vrouwen een kliniek moeten bezoeken om hun gezondheid te controleren. Bovendien informeert Amref overheden over betere medicijnen, die veelvoorkomende bloedingen bij bevallingen voorkomen.”

Tradities veranderen
Vrouwenbesnijdenis is in veel Afrikaanse culturen normaal, al is het bij wet verboden. “De traditie heeft enorme gezondheidsgevolgen voor jonge meisjes”, aldus Veerle Ver Loren van Themaat. “Veel gemeenschappen zijn daar niet goed van op de hoogte en dus informeren wij hen hierover. Het heeft jaren nodig om tradities te veranderen maar het is het absoluut waard om te zien dat Keniaanse en Tanzaniaanse dorpshoofden door Amref overtuigd zijn om het oude ritueel te vervangen door een alternatief waarin geen besnijdenis te pas komt.”

Speelt ebola ook een rol in uw werk?
“Niet in mijn dagelijkse werk, maar gedeeltelijk wel in dat van Amref. In 2000 en 2012 was er een ebola-uitbraak in Uganda en daar bood onze organisatie hulp met medicijnen en artsen. Mijn collega’s gebruiken hun ervaring met ebola nu in Senegal en werken samen met de Keniaanse autoriteiten om de verspreiding van het virus in Oost-Afrika te voorkomen.”

U werkte eerder bij Oxfam Novib als programma-adviseur. Waarin verschilt dat werk met uw huidige bezigheden voor Amref?
“Ik heb voor Oxfam Novib een aantal jaar in Latijns-Amerika gewerkt en wilde daarna mijn horizon verbreden. Oxfam Novib richt zich op de hele wereld en heeft programma’s voor onderwijs, gezondheid en vrouwenrechten. Hierdoor liepen mijn werkzaamheden voor Oxfam Novib erg uiteen. Amref is gespecialiseerd in Afrika en gezondheidszorg. Mijn huidige werkgever is in Nederland vrij klein, waardoor ik veel verantwoordelijkheid krijg en vaak direct met onze Afrikaanse collega’s in contact sta. Dat spreekt me erg aan.”

Welke eigenschappen heeft een sollicitant bij Amref nodig?
“Veel van onze Afrikaanse collega’s hebben een medische achtergrond. Maar net zoals veel NGO’s heeft Amref ook mensen met een communicatieve, zakelijke of antropologische achtergrond nodig. Ongeacht je studie is het belangrijk dat je ons gevoel voor rechtvaardigheid en gelijkheid in de wereld deelt, waarin iedereen toegang tot goede gezondheidszorg heeft. Bijna al onze collega’s zijn Afrikaans. Daarom is het tot slot belangrijk dat je cultureel sensitief bent en respect hebt voor een andere manier van werken dan wij wellicht in Nederland gewend zijn.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons