Achtergrond

“Ook mijn kinderen moeten de kans krijgen van natuur te genieten”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met nog drie dagen te gaan voor de officiële start van de klimaattop zijn de groene initiatieven nog volop in gang. Zo werden er afgelopen week tijdens de Nationale Actie Plantweek duizenden bomen geplant door verschillende bedrijven en rijdt vandaag de Groene Top Trein door Nederland om aandacht te vragen voor klimaatverandering en na te denken over duurzame oplossingen. Lodewijk Hoekstra, presentator van Eigen Huis & Tuin, is ambassadeur voor Trees for All en laat deze week graag het goede voorbeeld zien.

Lodewijk Hoekstra

Lodewijk Hoekstra is presentator van het tv-programma Eigen Huis & Tuin en het kinderprogramma Green-Kids. Daarnaast is hij initiatiefnemer van het NL Greenlabel, dat zich ten doel stelt om het gebruik van duurzame materialen en producten in het buitenleven te bevorderen. 

In de Groene Top Trein ga je in gesprek met mensen uit het bedrijfsleven. Waarom is het belangrijk om bedrijven te betrekken bij duurzame activiteiten?
“Bedrijven, en met name de multinationals, hebben enorm veel impact op de wereld als het gaat om klimaat. Ze moeten leren hun verantwoordelijkheid daarvoor uit te dragen. Door ze te betrekken bij groene initiatieven hopen we dat te stimuleren. Zo hebben we met Trees for All afgelopen maandag in samenwerking met de ASN Bank ruim 3.000 bomen geplant in het Bentwoud.”  

Maar met 3.000 bomen ga je klimaatverandering natuurlijk niet tegen.
“Nee dat klopt. Maar op deze manier kun je wel bijdragen aan een beter klimaat en vragen wij aandacht voor het probleem. Overigens plant Trees for All niet alleen bomen voor het herstel van Nederlandse bossen maar ook om elders op de wereld zoals op de Filippijnen de biodiversiteit te stimuleren.”

Wanneer was het moment waarop je dacht: ik ga mij inzetten voor een beter klimaat?
“Als tuinman werk ik al heel lang tussen het groen. En ook daarin kun je goede en slechte keuzes maken. Denk aan het hout dat je gebruikt voor de aanleg van een vlonder of het bouwen van een schutting. Daarnaast ben ik mij sinds ik zelf kinderen heb, nog meer bewust van de waarde van natuur. Ook zij moeten de kans krijgen van onze bossen te kunnen genieten. Als je ouder wordt ga je daar sowieso meer over nadenken. Soms denk ik wel eens: we zijn de boel aan het vernietigen hier.”

Wat kunnen we zelf doen?
"Ben jezelf bewust bij alles wat je doet. Of je nu een plant koopt of een stuk hout, stel de vraag waar het vandaan komt en wat de beste keuze is. Door alleen al simpel en logisch na te denken en vragen te stellen kom je een heel eind."

[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”height:69px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons