‘Ontwikkelingswerkers verdienen niet te veel’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Geld euros Foto Charlidoudidou

Foto: Charlidoudidou                                                

'De salarissen van ontwikkelingswerkers zijn schandalig hoog,' stelt historicus en publicist Gerbert van der Aa in NRC Handelsblad (7 februari) en NRC Next (11 februari) Het was een bizar stukje. Niet alleen omdat werkelijk niet één van de door hem aangedragen getallen zelfs maar bij benadering klopt. Blijkbaar was het van der Aa nét iets te veel werk om zijn beweringen ook met reëel cijfermateriaal te onderbouwen.

Een voorbeeldje van vele*? Van der Aa voert aan dat ontwikkelingswerkers niet meer zouden moeten verdienen dan onderwijzers. Maar dat doen ze grosso modo ook helemaal niet! In het voortgezet onderwijs verdienen onderwijzers volgens www.werkeninhetonderwijs.nl vanaf 2.273 euro bruto per maand tot maximaal 4.567 euro. Laat nou zelfs de SP vinden dat die salarissen te laag zijn om goede arbeidskrachten aan te trekken en te behouden voor het onderwijs (zie: bijdrage 11 december 2007). Nu is het vergelijken van  arbeidsvoorwaarden natuurlijk iets complexer dan bruto salarissen naast elkaar leggen. Maar zelfs dan blijkt hoe zeer van der Aa de plank misslaat. Het gros van de uitgezonden experts verdient volgens PSO (die salarisschalen normeert waar veel van de uitzendende organisaties zich op baseren) tussen de 2.360 en 3.703 euro per maand. En een beleidsmedewerker voor West Afrika in Nederland verdient bijvoorbeeld bij Oxfam Novib vanaf 2.475 euro tot maximaal 3.807 euro per maand. Dat is nog altijd een stuk minder dan het salaris dat een onderwijskracht aan het einde van zijn schaal kan verdienen.  En zeker niet te vergelijken met het door van Aa opgevoerde bedrag van 'al snel 4.000 euro per maand met uitschieters naar boven'.

Maar behalve wegens rammelende data, viel het stukje mij vooral op vanwege de toch wel wat platte redenering die de auteur aanvoert. Grofweg samengevat: ontwikkelingswerkers mogen niet meer dan modaal verdienen, omdat er anders arme kinderen sterven die van dat geld gered hadden kunnen worden. En het mag ook niet omdat relatief veel hulpprojecten mislukken.

Tja. Zelf vind ik dat de spelers van het eerste team van Ajax minder zouden moeten verdienen dan de vriendelijke mevrouw die in de Amsterdam Arena hotdogs verkoopt, omdat die wél naar meer smaken. Ik heb een oom die op verjaardagsfeestjes na vier lauwe biertjes roept dat alle vrijwilligers van het hospice bij hem in de straat zouden moeten worden ontslagen, omdat geen van hun patiënten het verblijf daar overleeft. En zijn vrouw denkt dat iedereen die ooit is betrokken bij de Betuwelijn zijn salaris moet terugbetalen, omdat er nog steeds geen trein overheen rijdt. Allemaal leuk en aardig, maar dat zet u toch ook niet in de krant?

Evelijne Bruning, hoofdredacteur Vice Versa

 

* Een middagje rondbellen met de door Van der Aa genoemde werkgevers uit de sector en andere bronnen levert hele andere getallen, die u desgewenst hier kunt terugvinden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons