Ontwikkelingswerk via mobiele telefoon

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Text to Change geeft voorlichting over gezondheidszorg met sms-jes. Ruim de helft van de 1 miljard mensen die in Afrika woont heeft een mobiele telefoon. En dat aantal groeit snel. Vier jaar geleden kregen twee Nederlanders het idee om het mobieltje te gebruiken om de lokale bevolking voor te lichten. Bijvoorbeeld over condoomgebruik, malaria of…

Text to Change geeft voorlichting over gezondheidszorg met sms-jes.

Ruim de helft van de 1 miljard mensen die in Afrika woont heeft een mobiele telefoon. En dat aantal groeit snel. Vier jaar geleden kregen twee Nederlanders het idee om het mobieltje te gebruiken om de lokale bevolking voor te lichten. Bijvoorbeeld over condoomgebruik, malaria of prijsinformatie voor boeren. In 2008 richtte ze Text to Change op. De vraag naar voorlichting over gezondheidszorg blijkt het grootst. Inmiddels is de organisatie ook actief in Latijns-Amerika.

De voorlichting werkt als volgt. Text to Change werft belangstellenden via radiospotjes en mond-op-mond reclame. Mensen schrijven zich in voor een voorlichtingsprogramma door bijvoorbeeld het woord seks of malaria te sms-en.  Ze krijgen dan vragen en informatie over dat programma. Door vragen goed te beantwoorden kunnen ze beltegoed winnen en blijven ze gemotiveerd om mee te doen. Maar ze kunnen ook zelf vragen stellen. Zo is er een grote behoefte aan informatie over voorzieningen, zoals de locatie van testvoorzieningen voor HIV. Volgens Text to Change leidt deze interactieve vorm van voorlichting eerder tot gedragsverandering dan de bekende informatieborden langs de weg of radiospotjes.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons