Achtergrond

Ontwikkelingssamenwerking op de schop

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deze plannen staan in een brief [zie link onderaan voor het document] van staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking (CDA), die vandaag in de ministerraad wordt besproken, meldt NRC Handelsblad. In de brief staat hoe Knapen in 2011 400 miljoen wil besparen op het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Vorig jaar werd daaraan 4,7 miljard euro uitgegeven. Het VVD-CDA-kabinet had al besloten dat de totale hulp, die nu 0,8 procent van het bruto binnenlands product bedraagt, terug moet naar 0,7 procent.

Nederlandse specialismen
Knapen bezuinigt vijftig miljoen per jaar op reeds toegekende subsidies voor ontwikkelingsorganisaties, de zogenoemde MFS-2 subsidies. 

De nadruk van het hulpbeleid komt te liggen op water- en landbouwprogramma’s, specialismen waar Nederland goed in is. Nederlandse bedrijven kunnen dan deelnemen aan deze projecten. Ook wil de staatssecretaris het aantal partnerlanden, ontwikkelingslanden waarmee Nederland meerdere jaren een relatie onderhoudt, terugbrengen van 36 naar 16 landen.  

Vrij geld
Tegelijk wil Knapen minder reserveren voor begrotingssteun, geld waarover arme landen zelf kunnen beslissen hoe zij dat besteden. Volgens critici wordt begrotingssteun vaak verkeerd uitgegeven en houdt het corrupte regimes in het zadel.

Peter van Bergeijk, hoogleraar internationale economie bij het Institute for Social Studies,  stelt dat begrotingssteun op de korte termijn helemaal niet zo slecht is. “De landen die deze steun ontvangen zijn gebaat bij investeringen inwegen en ziekenhuizen. Dat is altijd een langdurig proces. Begrotingssteun kan een tijdelijke dip verhelpen.”

‘O jee, het bedrijfsleven’
Tijdens de eerste IS Live talkshow over internationale samenwerking donderdagavond 25 november in De Balie reageerde hoofdgast Peter van Lieshout terughoudend op de brief. Van Lieshout is auteur van het WRR-rapport ‘Minder pretentie, meer ambitie’, de leidraad voor een nieuw beleid voor ontwikkelingssamenwerking.  “Laten we oppassen dat we niet in een clichéreactie schieten van: o jee, het bedrijfsleven gaat de hulp bepalen.” Het plan om het beleid te concentreren op landbouw- en waterprogramma’s onderschrijft Van Lieshout.

Waterscheiding
Woordvoerder Jos de Voogd van hulporganisatie Cordaid stelt dat particuliere hulporganisaties door het werken met partners in ontwikkelingslanden een grote knowhow hebben opgebouwd. “In samenwerking met het bedrijfsleven kunnen wij die kennis en ervaring inbrengen. Maar hulporganisaties zijn onevenredig hard getroffen door de bezuinigingen, waardoor kaalslag ontstaat onder ontwikkelingswerkers.”

Ontwikkelingseconoom Van Bergeijk beschouwt de regeringsplannen als een  waterscheiding in de Nederlandse aanpak. “Nederland neemt afscheid van een traditie waarin het land toonaangevend was in ontwikkelingssamenwerking. Dat heeft grote gevolgen voor de positie van ons land in internationale organisaties.”

De Tweede Kamer debatteert 6 december over de plannen van Knapen.

Bekijk het document:
KamerbriefKnapen2010D47805
 

Meer reacties op de brief van Knapen:

‘So you think you can help?’ discussie over het nieuwe beleid, Viceversaonline

‘Sector komt in beweging’, Viceversaonline

‘Ontwikkelingsbeleid nu echt hervormen’, Arjan El Fassed, Groen Links 

 

Foto boven: Staatssecretaris Ben Knapen, eerder deze maand in Londen (cc) Foreign and Commonwealth Office

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons