Achtergrond

Ontwikkelingsorganisaties boos over Miljoenennota

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het korten op deze budgetten is voor ontwikkelingsorganisatie Cordaid onbegrijpelijk: “Cordaid is geschokt door de korting van 426 miljoen op de budgetten van noodhulp en wederopbouw. Terwijl de wereld in brand staat en de vluchtelingencrisis aan de randen van Europa samenlevingen ontwricht, wordt bij een groeiende economie volgend jaar toch fors bezuinigd op deze budgetten, zo blijkt uit de miljoenennota. Cordaid roept de Tweede Kamer op tijdens de Algemene Beschouwingen deze wereldvreemde bezuinigingen ongedaan te maken”, laat Cordaid bij monde van persvoorlichter Jos de Voogd weten.

Ook Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib, vindt het onterecht dat de budgetten voor noodhulp verder worden ‘uitgehold’: “Het kabinet Rutte heeft in de aanloop naar de verkiezingen terecht een aantal pijnpunten van eerdere bezuinigingen hersteld, door extra uitgaven in de zorg en voor zwakkere groepen in Nederland. Maar het keert de wereld de rug toe, door het budget voor ontwikkelingssamenwerking en noodhulp weer verder uit te hollen. Dat treft de ruim 800 miljoen armste mensen in de wereld. Dit kabinet had de pretentie om de bakens in het ontwikkelingsbeleid te verleggen, maar het is totaal de koers kwijt geraakt. De bezuinigingen zijn onverantwoord en hypocriet omdat Nederland vorig jaar nog de Duurzame Ontwikkelingsdoelen ondertekende.”

Niet alleen gekort 

Op het gebied van ontwikkelingssamenwerking wordt niet alleen maar gekort. Zo stelt het kabinet voor komend jaar 417 miljoen euro beschikbaar voor de bestrijding van aids/hiv en het vergroten van seksuele vrijheid van vrouwen, bijvoorbeeld door het beschikbaar maken van voorbehoedsmiddelen. Ook gaat er 54 miljoen naar de verbetering van vrouwenrechten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons