Ontwikkelingshulp slachtoffer uitruil VVD-PvdA

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het nieuwe kabinet gaat 1 miljard euro per jaar bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Er komt een nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Deze gaat ook de scepter zwaaien over een nieuw budget voor internationale Vrede en Veiligheid.  door Mirjam Vossen Een half jaar geleden haalde de ontwikkelingssector nog opgelucht adem: de val van het kabinet…

Het nieuwe kabinet gaat 1 miljard euro per jaar bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Er komt een nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Deze gaat ook de scepter zwaaien over een nieuw budget voor internationale Vrede en Veiligheid. 

door Mirjam Vossen

Een half jaar geleden haalde de ontwikkelingssector nog opgelucht adem: de val van het kabinet voorkwam een megabezuining op ontwikkelingshulp, die de PVV in het Catshuis hard op de onderhandelingstafel had gegooid. In het daarop volgende Lente-akkoord verdween de geplande bezuinig weer rap van de kaart. Maar afgelopen weken werd het budget voor ontwikkelingshulp alsnog slachtoffer van de uitruil tussen PvdA en VVD. Voor het eerst sinds 1975 zal Nederland de internationale norm loslaten om 0,7 procent van het Bruto Nationaal Product aan ontwikkelingssamenwerking te besteden.

De bezuiniging gaat stapsgewijs. Vanaf 2014 tot 2016 levert ontwikkelingshulp 750 miljoen per jaar in. Vanaf 2017 wordt dat 1 miljard. Waarop precies zal worden gekort, is nog niet duidelijk. Tegelijkertijd komt er een nieuw budget van 250 miljoen per jaar voor internationale Vrede en Veiligheid. Dat geld is bedoeld voor internationale crisisbeheersingsoperaties en vredesmissies. De nieuwe minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking krijgt ook zeggenschap over dat budget – in overeenstemming met de minister voor Defensie.

Het Nederlandse bedrijfsleven gaat bovendien een belangrijkere rol spelen. Dat wordt betrokken bij het opzetten van een Revolving fund internationale samenwerking. Dit fonds, gevoed met 750 miljoen in drie jaar tijd, gaat investeringen ontwikkelingslanden ondersteunen, vooral van het midden- en kleinbedrijf.

De bezuiniging komt bovenop de 1 miljard die Rutte-I de afgelopen twee jaar al van het ontwikkelingsbudget afhaalde. Het bedrag is bovendien gelijk aan het bedrag dat dit voorjaar in het Catshuis op tafel lag. De VVD moest die bezuinigingswens opgeven in het Lente-akkoord, maar gebruikte haar alsnog als troef tegen de PvdA. En met succes. De PVV is de lachende derde.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons