Ontwerpers, ingenieurs, architecten, sociale ondernemers, professoren en studenten van over de hele wereld hebben de koppen bij elkaar gestoken om oplossingen te vinden voor problemen waar een groot deel (90 procent) van de wereldbevolking aan leidt, zoals het gebrek aan schoon drinkwater of een degelijk onderkomen. Het resultaat is momenteel te zien in het Cooper-Hewitt National Design Museum in New York.
|
De lifestraw, foto: Episema |
De tentoonstelling is ingedeeld in zeven onderdelen: water, voedsel, gezondheid, huisvesting, onderwijs, energie en transport. Voor schoon drinkwater is er bijvoorbeeld de Lifestraw: een 'mobile water purification tool', die verontreinigd water 'al drinkend' zuivert. De MoneyMaker Block Press maakt op een eenvoudig manier bakstenen. Een andere uitvinding vergemakkelijkt het met hand vervoeren van water over grote afstanden. Vrouwen besparen dankzij de waterroller tijd en energie die ze aan iets anders kunnen besteden. Zo bieden alle ontwerpen voordelen die verder reiken dan hun primaire doel.
Markten aanboren
De ontwerpers richten zich niet louter op liefdadigheid en willen dat hun producten hun
|
Deel van de expositie, foto: Olivier Wieringa |
plek vinden in de vrije markt economie. "Er zijn gigantische markten die wachten om aangeboord te worden om de problemen van 'de andere 90 procent' op te lossen", legt oprichter van International Development Enterprises Paul Polak, uit. "Als de producten niet in het eerste jaar rendabel zijn, hoef je geen moeite te doen om ze überhaupt te maken".
De Bamboo Treadle Pump, bijvoorbeeld, zorgt dat grondwater tijdens droge seizoenen makkelijker is te bereiken. "Van de deze pomp zijn al wereldwijd meer dan twee miljoen exemplaren in gebruik. Hierdoor is het inkomen van de boeren in Bangladesh al 1,4 miljard dollar gestegen", aldus Cynthia Smith, de curator van de tentoonstelling.
|
Tas met solarsysteem, foto: Design Museum |
Grote implicaties
De oplossingen die de uitvindingen bieden, zijn relatief kleinschalig. De implicaties reiken veel verder, zo wordt gesteld in een video die tijdens de tentoonstelling te zien is. Daarin zegt Martin Fisher, oprichter van Kickstart: "Kenia, claimt zoals veel ontwikkelingslanden, een democratie te zijn, maar politici kunnen gemakkelijk een stem kopen voor één dollar, wat de democratie nutteloos maakt. Als je door het verhogen van de welvaart de kosten van die stem kunt verhogen naar veertig dollar kunnen de politici zich dat niet meer veroorloven." Dit leidt volgens hem tot een competentere regering, verminderde corruptie en sterkere economieën.
De tentoonstelling 'Design for the other 90%' is nog te zien tot 23 september 2007 in het Cooper-Hewitt National Design Museum in New York. De afzonderlijke producten zijn hopelijk lang na deze datum nog in de praktijk te bewonderen in de rest van de wereld. |
Zie ook het OneWorld artikel over de waterroller.
Cooper-Hewitt National Design Museum