Achtergrond

Ontbossing Indonesië dramatisch

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Brazilië was jarenlang het land waar per jaar de meeste bossen verdwenen. Maar Indonesië heeft Brazilië van de dubieuze eerste plek verstoten. Tussen 2000 en 2012 verdween in Indonesië 6 miljoen hectare bos. En waar in Brazilië het aantal hectare bos dat verdwijnt elk jaar afneemt, neemt het in Indonesië juist rap toe. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maryland en het World Resources Institute (WRI).

Een andere schokkende bevinding is dat 38 procent van de verloren bomen in zogenaamde oerbossen stonden: dat zijn de oudste bossen, die van groot belang zijn voor de biodiversiteit. Weer 40 procent van die gekapte oerbossen stond in beschermde gebieden, bijvoorbeeld natuurparken. 

Indonesië is één van de grootste CO2-uitstoters ter wereld. Dat komt grotendeels door de CO2 die vrijkomt bij illegale bosbranden, om ruimte te maken voor palmolieplantages. Bovendien bedreigt het verdwijnen van de bossen de toekomstige aanvoer van grondstoffen en het levensonderhoud van lokale bewoners. 

Lees hier het volledige artikel van WRI.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons