OneWorld themamaand: Goed geld verbetert de wereld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Stel, je loopt op straat en een meneer in krijtstreep pak klampt je aan. Zal hij dat briefje van 50 euro in je portemonnee veilig voor je bewaren? Dan krijg jij maar liefst 50 cent beloning als dank voor het hem in hem gestelde vertrouwen. De man vertelt dat hij jouw 50 euro gaat investeren in het bedrijf van een goede vriend. ‘Hij maakt zelfverdedigingsproducten die je kunt toepassen in conflictomstandigheden.’ Eh…wapens dus!

Banken met milieuvervuilende hobby's

Je trekt de 50 euro snel uit zijn hand en loopt door, want van jouw geld worden toch zeker geen kalasjnikovs of Uzi’s gemaakt. Toch zijn er nog steeds banken die dit doen en stoppen wij ons geld daarin. Ook hebben sommige banken nogal milieuvervuilende hobby’s. Zo kan het gebeuren dat jouw elektrische auto aan de laadpaal hangt, terwijl je met je spaarrekening ongemerkt een steenkoolmijn financiert. 

Als je met geld meteen goede dingen doet, heb je daarna minder geld nodig om alles weer recht te breien, is de filosofie

Dit soort praktijken zouden over een tijdje zo maar eens verleden tijd kunnen zijn. Het aprilnummer van OneWorld staat in het teken van Goed Goeld. We spraken met durfkapitalisten, experts en fintech-startups die de financiële wereld veranderen van binnenuit. Want als je met geld meteen goede dingen doet, heb je daarna minder geld nodig om alles weer recht te breien, is de filosofie. 


Hoe groen bankieren wij zelf?

Financieel journalist Anna Mees legt uit hoe je de echt duurzame spaarrekeningen onderscheidt van de groenwassers. OneWorld-adjunct Hans Ariens sprak met duurzame investeerder Warner Philips. Rens van Tilburg van het Sustainable Finance Lab onderzoekt of banken hun leven beteren en de OneWorld-redactie laat zich in de portemonnee kijken: hoe groen bankieren wij zelf eigenlijk? 

Ook op de website zullen de komende tijd meer artikelen verschijnen over goed geld. Houd het dossier in de gaten.

Geen artikel missen? Abonneer je op de nieuwsbrief of volg ons via Facebook of Twitter

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons