Achtergrond

OneWorld magazine september: Kledingdieet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mode staat centraal in het septembernummer van OneWorld magazine. Hoofdredacteur Lonneke van Genugten: "We houden een pleidooi voor slow fashion."

Hoe kan het dat een T-shirt goedkoper is dan een latte macchiato met een croissantje op het terras?

De septembereditie van modemagazine Vogue is traditiegetrouw telefoonboekdik en van kaft tot kaft gevuld met mode voor het komende seizoen. Eigenlijk is dat ouderwets, want de mode verandert tegenwoordig niet meer twee, maar minstens zes keer per jaar. Daarom kwamen we bij OneWorld op het idee voor een non-modenummer. Een pleidooi voor slow fashion, in plaats van fast fashion.

Want hoe kan het dat een T-shirt goedkoper is dan een latte macchiato met een croissantje op het terras? Zelf ben ik nu bijna een jaar op kledingdieet. Na het doorstaan van ontwenningsverschijnselen waarbij ik mezelf moest dwingen om het woord ‘Uitverkoop’ te negeren, is níets kopen inmiddels het nieuwe normaal. En een beetje vals speel ik wel, met mijn enorme voorraad jurkjes en truitjes die ik eerder heb gehamsterd. Plus mijn abonnement op de kledingbibliotheek.

 

Preview van ons septembernummer.

Toch vraag ik me af wat ik met mijn kledingdieet bereik voor fabrieksarbeiders in Bangladesh of Cambodja. Want naast een inkomen, biedt het werk voor veel jonge plattelandsvrouwen de eerste stap naar emancipatie. Maar de lonen zijn te laag om een zelfstandig leven op te bouwen. Dat ligt niet alleen aan de westerse kledingkiloknallers, maar ook aan tradities waarin vrouwen vooral niet te mondig moeten worden. De oplossing om dit systeem te doorbreken, heb ik niet.

Van shopaholic naar blogger over eerlijke mode

Maar hoe zit het intussen met de pogingen tot verduurzaming door de kledingindustrie zelf? Modejournalist en fashionista Emy Demkes (tot voor kort shopaholic, nu blogger over eerlijke mode) zocht het uit. 

Met welke dagelijkse duurzame dilemma’s zitten onze lezers eigenlijk, vragen we ons op de redactie wel eens af. En hoe lossen ze die op? Dat lees je voortaan in onze nieuwe rubriek Je eigen straatje. Zelf meedoen? Mail redactie@oneworld.nl

Verder in dit nummer onder meer: 

  • Analyse: Hoe groen is biomassa? 
  • Columns: Sheila Sitalsing & Jonathan Holslag, Yasmina Aboutaleb, Hadjar Benmiloud en TINKEBELL.
  • Groen doen: verpakkingsvrij leven
  • Mondiaal denken: hoe een drijvende school in Nigeria bijna kopje onder ging
  • Essay: Mag ik een Helper Whitey zijn? 
  • Interviews: Marijn Frank, Arjen Hehenkamp (directeur Artsen zonder Grenzen) 

Nog geen abonnement op OneWorld magazine? Dan hebben we mooie aanbiedingen voor je!
OneWorld magazine is los te koop bij Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14, Amsterdam. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons