Achtergrond

OneWorld columnist start meldpunt voor PVV-overlast

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Schrijver, lobbyist en tolk Kiza Magendane (1992) is als reactie op Wilders’ nieuwste meldpunt voor overlast door asielzoekers een meldpunt begonnen voor PVV-Cynisme en PVV-overlast. Binnen een paar dagen hebben ruim 3000 mensen een melding gemaakt. OneWorld vroeg de initiatiefnemer met Congolese roots naar zijn motivatie. 

Wat houdt de actie precies in en waarom ben je die gestart?
“Het valt me op dat veel mensen last hebben van PVV-acties en verontwaardigd zijn over de standpunten van Geert Wilders, maar zich niet echt laten horen. In de peilingen wordt de PVV beloond door Nederlanders die de xenofobe koers van de PVV steunen. Als er nu verkiezingen zouden plaatsvinden zou een kwart van de Nederlandse stemmers op een man stemmen die vindt dat wij de grens moeten sluiten voor mensen die niets anders kunnen dan vluchten voor hun leven. Dit baart mij zorgen.
Als ex-asielzoeker neem ik mijn verantwoordelijkheid om mensen een podium te geven die last hebben van deze PVV-gekte. Niet alleen Wilders heeft het recht om zijn mening te uiten, wij hebben ook het recht hem te veroordelen. Dit meldpunt is een tegenreactie op het zoveelste meldpunt dat de PVV is gestart. Asielzoekers zijn naast ‘Marokkanen’ en ‘Polen’ de zoveelste groep die door de PVV wordt gedemoniseerd met een duidelijke electorale agenda. Ik wil mensen via het anonieme meldpunt stimuleren hun hart te luchten en hun mening ten aanzien van de PVV te uiten.”

Inmiddels zijn er meer dan 3000 meldingen gemaakt. Wat valt je op aan deze reacties?
“De meldingen zijn vooral afkomstig van mensen die zich zorgen maken. Mensen die bang zijn dat Nederland polariseert en dat we niet genoeg naar elkaar luisteren. Overwegend wat oudere autochtonen, die zich schamen voor Wilders. Daarnaast heb je uiteraard de haatberichten van PVV-aanhangers, een kleine groep mensen die mij van alles toewensen, tot de dood aan toe. Wat mij nu opvalt is dat weinig allochtonen en moslims een melding maken. Ik hoop dat zij ook nog zullen reageren. Ik denk dat ze Wilders-moe zijn en hem daarom negeren, maar ik wil hun aanmoedigen om hun stem te laten horen en hun hart te luchten. Het is belangrijk om een signaal af te geven.”

Wat ga je met al deze meldingen doen?
“De meer dan 3000 binnengekomen meldingen ga ik analyseren met een groep mensen. We zullen op zoek gaan naar een algemene trend binnen de reacties. Vervolgens zullen we het resultaat bundelen en overhandigen aan de PVV-fractie en andere partijen. Het meldpunt is niet alleen ludiek bedoeld maar moet iets op de agenda zetten. Ik wil de politiek hierbij betrekken. Verder wil ik de meldingen ook beschikbaar stellen voor de media.”

Via dit anonieme meldpunt kan jij jouw PVV-cynisme of PVV-overlast doorgeven. Middels een formulier vraagt Magendane mensen welke klacht ze over de PVV willen indienen, maar stelt hij ook meer existentiële vragen als: 'is de mens inherent slecht?'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons