Met de deadline van 2015 in zicht vroeg OneWorld aan acht kunstenaars om de millenniumdoelen te verbeelden. Het resultaat: acht bijzondere filmpjes die reflecteren op de acht afspraken om de armoede de wereld uit te helpen. Vandaag: millenniumdoel 2.
[[{“fid”:”25483″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Dina Danish > MDG2: Achieve Universal Primary Education > Egypt”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]
Millenniumdoel 2 gaat over onderwijs. Miljoenen kinderen gaan in ontwikkelingslanden nog niet naar school. Vaak moeten ze thuis meehelpen in het huishouden of een bijdrage leveren aan het gezinsinkomen.
Deze video is gemaakt door beeldend kunstenaar Dina Danish. Ze is in 1981 geboren in Parijs en leeft en werkt in Amsterdam en Caïro. Terugkerende kenmerken in haar kunst zijn humor, aandacht voor alledaagse bewegingen of uitdrukkingen en experimenten met verschillende media.
Vrijheid van geest
Voordat Dina aan het maken van dit filmpje begon, dacht ze na over onderwijs en het verschil tussen dingen weten en dingen ontdekken. “Ik herinnerde me een video van een 5-jarig kind dat ontzettend mooi piano kon spelen en dat ook met veel plezier deed. Hij had dus geluid en het gebruik van een instrument ontdekt. Mijn interpretatie van dat beeld was: de ultieme vrijheid van je geest.”
Die video werd het vertrekpunt van haar eigen video: “Dit filmpje combineert het pianospel van dat jongetje met de beelden van mijn hand die een minaret wil vasthouden als een soort pen. Mijn eigen pen wordt uiteindelijk een minaret die lijnen in de lucht trekt.”
Deze film is gemaakt in samenwerking met The One Minutes, een wereldwijd netwerk voor bewegend beeld.
Hoe gaat het nu met millenniumdoel 2?
Sinds 2000 is er behoorlijke vooruitgang geboekt. Het percentage kinderen dat naar school gaat in ontwikkelingslanden is gestegen naar 90 procent. Er ligt nog veel ruimte voor verbetering van het onderwijs en ook verlaten veel leerlingen hun school zonder diploma.
Meer weten?