Hoewel deze voorgestelde maatregelen misschien lachwekkend klinken, valt er volgens de FAO om het onderliggende probleem weinig te lachen. Nu de aarde jaarlijks zo’n 75 miljoen extra inwoners te verstouwen krijgt, komen mensen en dieren immers steeds dichter op een kluitje te zitten. Dit zorgt voor meer conflicten tussen mens en dier.
Stenengooien is geen oplossing. Foto (cc) FAO/Edgar Kaeslin |
“Vooral in Afrika wordt de situatie nijpend”, zegt René Czudek, bosbouw en wildmedewerker bij de FAO. “In de komende veertig jaar zal de bevolking daar verdubbelen van 1 miljard naar 2 miljard. Dat betekent niet alleen overvolle steden maar ook dat mensen en hun gewassen steeds dichter bij het territorium van wilde dieren komen te wonen.” En dan wil er wel eens een akkertje sneuvelen onder de voeten van een kudde olifanten of een geitje in de bek van een hongerige leeuw verdwijnen.
Biologische bestrijdingsmiddelen
Om te voorkomen dat boeren wraak willen nemen op de vaak beschermde dieren, komt de FAO nu in samenwerking met onder meer het Wereldnatuurfonds met een lijst met nuttige biologische bestrijdingsmiddelen.
Zo schijnen in sommige delen van Kenia waakezels te worden gebruikt in plaats van honden. Kennelijk durven ezels het zelfs aan om grote roofdieren als leeuwen al balkend, bijtend en trappend weg te jagen. En van plunderende bavianen schijn je geen last meer te hebben nadat je een uitgehold brood met daarin een nep-slang voor hen neerlegt. Bavianen schijnen hier zo van te schrikken dat je ze niet meer terugziet. Nijlpaarden zijn er geen fan van als je met een felle zaklamp in hun ogen schijnt.
Waakezel feller dan hond? Foto (cc) Elaine Dawn |
EcocorridorsEn omdat olifanten het niet zo op pittig eten hebben, schijn je ze volgens de FAO het beste bij je akkertjes vandaan te kunnen houden door ze te beschieten met pingpongballen gevuld met chilipepers. Boeren uit Kameroen vragen zich in een reportage van de BBC echter af of dat wel zo’n goed idee is. Volgens hen kun je voor je eigen veiligheid een kudde olifanten maar beter niet tegen je in het harnas jagen.
Gelukkig heeft de FAO ook andere tips. Volgens de landbouworganisatie is het geven van voorlichting over de dieren aan boeren en lokale beleidsmakers uiteindelijk de beste methode om conflicten tussen mens en dier te voorkomen. Daarnaast zouden er meer ecocorridors moeten komen zodat de dieren makkelijk hun voeder- en drenkplaatsen kunnen bereiken zonder dat zij daarbij mensen voor de voeten lopen en vice versa.
Lees ook: Rode peper blust conflict tussen mens en olifant.
Foto bovenaan: Rode pepers (cc)
Kaalslag in wildpopulatie Kameroen |