Achtergrond

Olieramp Golf van Mexico helpt West-Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Terwijl de olieramp in de Golf van Mexico vorig jaar duizenden vissers in Mississippi, Louisiana en Alabama bijna de nek omdraaide, betekende het olielek van BP in Mauritanië en Marokko juist goed nieuws. Door de ramp kwam de aanvoer van octopus uit de Golf van Mexico stil te liggen en gingen Spanje en Japan, de belangrijkste consumenten van octopus, een nog groter beroep doen op hun West-Afrikaanse leveranciers.

Japan octopus vismarkt
Vismarkt in Kanazawa (cc)

Delicatesse
In vergelijking met vorig jaar is de prijs die Japan voor octopus uit Mauritanië betaalt met 69 procent gestegen. Marokko, na Mauritanië de belangrijkste leverancier van de graatloze delicatesse, krijgt 49 procent meer voor zijn octopus. Consumenten in Tokyo moeten nu 70 procent meer betalen voor hun geliefde takoyaki, gefrituurde octopusballetjes.

Hossein Ben Moussa, eigenaar van het Marokkaanse Friocondal kan dankzij de gestegen prijzen meer mensen in dienst nemen om de octopussen schoon te maken, te verpakken en in te vriezen. “Spanje koopt sinds de ramp 80 procent van onze totale vangstquota op”, zei hij tegen de BBC.

Klimaatverandering
Volgens hem is de olieramp in de Golf van Mexico niet de enige reden dat er minder octopussen in de wereldzeeën rondzwemmen. “De temperatuur in de oceanen is de afgelopen jaren gestegen. “Octopussen zijn hier erg gevoelig voor. Als de omstandigheden niet optimaal zijn, planten ze zich niet voort.”

Marokkaanse vissers, (cc) Tomasz Tom Kulbowski

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons